Hirdetés

Ez a fiatal lány Taylor Swiftnek köszönheti a jogi diplomáját

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Miközben Taylor Swift a rekordokat döntögető Eras elnevezésű turnéján énekel a több tízezres közönségnek minden hétvégén, addig az egyik rajongója arra használta fel a zenéjét, hogy megszerezze a jogi diplomáját.

Regan Caie, a Glasgow-i Egyetem joghallgatója negyedéves szakdolgozatát Swift újra felvett albumairól és a szerzői jogokról írta.

A zenei sztár az első hat albumából négyet újra felvett és újra kiadott, miután szerzői jogi vitába keveredett a volt lemezkiadójának új tulajdonosával.

A 21 éves Regan elmondta, hogy diplomamunkájában ötvözte Swift zenéje iránti szeretetét azzal az ambíciójával, hogy végül a szerzői jog és a szellemi tulajdonjog területén szakosodjon.

Az elmúlt több mint egy évben Taylor Swift a turnéjával uralta a címlapokat, ugyanis az Eras turné lett minden időg legnagyobb bevételt hozó koncertkörútja, úgy, hogy még mindig több tucatnyi állomás van vissza.

A sztár ezen a hétvégén a skót rögbi otthonába, a Murrayfield Stadionba látogat el és több mint 200 ezer rajongót várnak a három koncertjére Edinburghbe.

Regannak már megvannak a jegyei, majd a BBC-nek azzal viccelődött, hogy mindenki azt mondja neki, hogy a turnéra vigye magával a disszertációját is. "Már alig várom, nagyon izgatott vagyok" - emelte ki a fiatal lány.

Regan, aki eredetileg a Perthshire-i Auchterarderből származik, azt mondta, hogy Swift zenéje az "életem filmzenéje".

Az amerikai szupersztár az első újrafelvett albumát 2021 tavaszán adta ki, miután a mindössze 15 éves korában aláírt szerződés értelmében a mesterfelvételek tulajdonjoga a lemezkiadójához került.

"Taylor elvesztette a zenéjének jogait, mert a céget, amelynél dolgozott, teljesen eladták" - mondta. Swift megpróbálta visszavásárolni őket, de Regan szerint túllicitálták. "Tudta, hogy soha nem kapja vissza a felvételeket, ezért úgy döntött, hogy újra felveszi a zenéjét a saját feltételei szerint".

Regan hozzátette, hogy Swift számára ez személyes ügy volt, mert a sztárnak problémái voltak Braunnal, aki eredetileg megvásárolta a jogokat.

Most Swift újra felvett dalai és albumai "(Taylor's Version)" felirattal vannak ellátva, hogy jelezzék, hogy az ő tulajdonában vannak.

Annak ellenére, hogy Regan Swift zenéjének nagy rajongója, valójában az egyik professzora volt az, aki először felvetette neki a disszertáció ötletét.

Regan ezután kilenc hónapot töltött a téma tanulmányozásával, miközben a kedvenc Taylor-számait hallgatta. Az elkészült disszertációt márciusban nyújtotta be. 

Regan június 11-én, két nappal Swift utolsó edinburgh-i fellépése után kapja meg a végleges eredményét.

Regan a kutatásai során rájött, hogy Swift sikere nem igazán tetszett a lemezkiadóknak az újrafeldolgozások kiadása után. Bár az ezeket tiltó szerződések nem újkeltűek, de a kiadók az énekesnő lépése után még komolyabban elkezdték szigorítani a szerződéseket.

Fotó: Regan Caie

A szerződések korábban azt tartalmazták, hogy egy előadónak az eredeti felvétel kiadása után 5 évet kell várnia, hogy újra felvegye a dalait, most azonban ezt az időt egyes esetekben 20 évre módosították az iparág legnagyobb vállalatai.

Taylor Swift eddig a hat szóban forgó albumából négyet vett fel újra és adott ki. A sztár néhány rajongója a közösségi oldalakon komoly harcokat vív azért, hogy az emberek ne streameljék egy-egy szám eredeti verzióját, ha már az énekesnő kiadta a "Taylor's Version"-t is.

Regan azt mondta, egyetért ezzel, de "soha nem szégyenítene meg senkit azért, mert régebbi verziókat hallgatja".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés