Hirdetés

Tényleg Taylor Swift mentheti meg a brit gazdaságot a totális összeomlástól?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Már régóta úgy gondolják, hogy Taylor Swift nagy hatással van a zenére, a celebkultúrára - sőt még a politikára is. Azonban az Egyesült Királyság lankadó gazdaságának fellendítése talán még számára is túl nagy feladat. Vagy mégsem?

A Barclays elemzői által a héten közzétett kutatás rámutatott a 34 éves popsztár turnéja nyomán bekövetkező rendkívüli költekezési hullámra, és azt sugallta, hogy 1 milliárd fontnyi lökést adhat az Egyesült Királyságnak.

Taylor az Eras elnevezésű turnéjának brit szakasza a jövő hónapban Edinburgh-ban kezdődik, méghozzá három estével a Murrayfield Stadionban, majd ez követően Liverpoolban, Cardiffban és Londonban is fel fog lépni. Majd augusztusban ismét visszatér a szigetországba, hogy a turnéjának az európai állomásait öt londoni koncerttel lezárja.

A Barclays elemzői úgy számolnak, hogy egy átlagos Swift-rajongó 848 fontot fog költeni az élményre: a szállás, az étel és ital, valamint a turnéhoz kapcsolódó fontos ajándéktárgyak költségeit is figyelembe vették - írja a The Guardian.

A lap ugyanakkor kiemelte, hogy nem Swift az első zenész, akinek gazdasági fellendülést, vagy éppen zavarokat tulajdonítanak: amikor Beyoncé tavaly Svédországban indította el a világturnéját, több elemző is a sztárt okolta az infláció váratlan megugrása miatt, ugyanis a szállodai és az éttermi árak átmenetileg az egekbe szöktek.

Azonban úgy tűnik, hogy Taylor a gazdasági húzóerő tekintetében a saját ligájában játszik: a legutóbbi becslések szerint 17 millió dollárt kaszál a jegyeladásokból minden egyes koncertjén, szemben például Beyoncé vagy a Rolling Stones 10 millió dolláros bevételével.

A Barclays elemzőinek költési becslései azonban 200 ember megkérdezésén alapultak, akiknek a terveikről készítettek felmérést - néhányan közülük még nem szereztek Swift-jegyet, de remélték, hogy sikerülni fog. Ez pedig azt sugallja, hogy nem szabad nagy súlyt fektetni ezekre a számokra.

Egyes közgazdászok szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Swift valóban egyszemélyes gazdasági áldás lesz-e az Egyesült Királyság gazdasága számára - nem utolsósorban azért, mert bármennyit is költ a magánrepülőgépének a leszállási díjára, a turné bevételének nagy részét nyilvánvalóan hazaviszi.

"Úgy gondoljuk, hogy a hatást túlértékelik, különösen az olyan gazdaságok esetében, mint az Egyesült Királyság"

-  George Moran, a Nomura európai közgazdásza, aki rámutatott arra is, hogy a Swift koncertjére szánt pénzek nem jelentenek nettó lökést a brit gazdaságnak.

A legfőbb ellenérve azonban az, hogy bár a vitatott 1 milliárd font hatalmas összeg lenne egyetlen fenomenálisan tehetséges nő tevékenységéből, a gazdaság méretéhez képest ez csepp a tengerben. "Az 1 milliárd font nagyon-nagyon kevés az Egyesült Királyság GDP-jéhez képest" - emelte ki a szakember.

Általában egy országos méretű esemény - például egy széles körben figyelemmel kísért labdarúgó-torna - szükséges ahhoz, hogy a gazdasági növekedés hivatalos mérőszámaiban megjelenjen.

A nemzeti statisztikai hivatal (ONS) tavaly év elején például arról számolt be, hogy amikor a britek a 2022. novemberi katari foci vb-re hangolódtak, a vendéglátóhelyek forgalmának megnövekedése segített az Egyesült Királyságnak elkerülni a recessziót -, de mint kiderült, csak átmenetileg.

Úgy tűnik, hogy Swift érkezése egy kissé jobb állapotban találja a brit gazdaságot. Bár a megélhetési válság még messze nem ért véget, különösen az alacsony fizetésű munkavállalók esetében, az átlagos reálbérek emelkedni kezdtek, ami talán lehetővé teszi a fogyasztás növekedését és a Taylor-koncerthez hasonló alkalmi élvezetekre való költekezést.

A rajongók hajlandósága, hogy ezrével jelenjenek meg, egy másik, Swift által kiaknázott legújabb trendet is tükröz, miszerint az áruk helyett inkább élményekre költenek az emberek.

A koronavírus-járvány alatt, különösen a korai zárlatok idején azok, akiknek sikerült megőrizniük munkájukat és ezzel jövedelmüket, azok inkább árucikkekre költöttek - az otthoni edzőtermi felszereléstől kezdve az új tévékészülékekig és konyhai eszközökig.

Sokan aztán visszafogták a kiadásaikat, mivel az infláció az elmúlt két évben megugrott, és az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag ára az egekbe szökött.

Ahogy az infláció kezd enyhülni, úgy tűnik, hogy a háztartások hajlandóbbak lesznek szállodai, éttermi és élményeket - beleértve a nagy sikerű koncerteket - vásárolni. "Az emberek sokkal inkább a szolgáltatásokat helyezik előtérbe, mint korábban" - hangsúlyozta Moran. Ez nemcsak Swift mega stadionkoncertjeit jelenti, hanem az élő sporteseményektől kezdve a nyári fesztiválok sokaságáig mindent.

Torsten Bell, a Resolution Foundation kutatóintézet igazgatója szerint "bár az énekesnő egy üdvözlendő adag csillogást hoz, nem ő a válasz a gazdasági gondjainkra. Gazdasági stratégiára van szükségünk, nem csak egy Taylor Swift-stratégiára" - mondta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés