Hirdetés

Taylor Swift meghódította a világot, ma ő az egyik legbefolyásosabb ember a földön - de miért?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Georgia Carrollt attól a pillanattól kezdve lenyűgözte Taylor Swift, hogy 14 évesen betette a Fearless című lemezét a CD-lejátszóba. Másfél évtizeddel később ő lett az egyetlen ember a világon, akinek PhD-je van a szupersztárról. Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy Swift a világ egyik legbefolyásosabb embere. Dr. Caroll és több más szakértő a héten Melbourne-ben, egy nemzetközi tudományos konferencián arra próbál meg választ találni, hogyan vált Swift befolyásos személlyé. 

Csak viccnek indult

Hivatkozás másolása

A "Swiftposium" ötlete tavaly júliusban született meg egy félig vicces tweet formájában, amelyet mindössze néhány tucatnyi ember lájkolt. Amikor azonban a szervezők hónapokkal később csendben bejelentették az eseményt, az egyik napról a másikra nemzetközi szinten is vírusszerűen terjedt. A szervezők azon kapták magukat, hogy az eseményről már a BBC, a Rolling Stone magazin és a CNN is írt. A rajongók is odáig voltak az ötletért, vasárnap pedig több százan özönlöttek a melbourne-i ikonikus Capitol Színházba, csak azért, hogy előadásokat hallgassanak az énekesnőről.

A szervezők azonban közölték, hogy a konferencia egyáltalán nem egy "rajongói találkozó". "Bár néhányan közülünk rajongók, de számunkra ez arról szól, hogy megpróbáljuk a tudományos életben komolyan venni az olyanokat, mint ő [Taylor Swift, a szerk.]" - fogalmazott Dr. Emma Whatman. 

Tagadhatatlan, hogy a 'Taylor-mánia' az elmúlt évben végigsöpört a világon, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a Time Magazin 2023-ban az év emberének választotta az énekesnőt. De remek példa erre a hétfői nap is, ugyanis Taylor Swift szerelmes csókjával ellopta a show-t a Kansas City Chiefs elől, és a Super Bowl eredménye helyett mindenki az énekesnőről beszélt. A rajongói még a macskái, sőt, a gyerekkori nevét is tudják. 

"Swift valahogy a bolygó legnagyobb szupersztárjává vált, nagyobbá, mint amiről azt hittem, hogy egyáltalán lehetséges" - mondta a konferencia fő előadója, Brittany Spanos, a Rolling Stone riportere, aki 2020-ban elsőként tartott egyetemi kurzust a bálványről. 

Swift tinédzserként vált sztárrá, azóta pedig minden idők egyik legjobban kereső és legünnepeltebb előadójává vált, mindezt úgy, hogy közben a streaming jogdíjaktól és a zenetulajdonjogtól kezdve, a nőgyűlöleten át a cancel-kultúráig mindenről beszélgetéseket és vitákat váltott ki. A csúcstalálkozón természetesen egy egész panel foglalkozik a "Swiftonomics" témájával - ez az a trend, amelyet arra találtak ki, hogy megmagyarázza az énekesnő gazdaságra gyakorolt hatását, és amelynek következtében világvezetők könyörögnek neki, hogy turnézzon az országukban. 

De vannak olyan szakértők is, akik azt részletezik, hogy például Swift új kapcsolata hogyan segít a lányoknak abban, hogy "otthon érezzék magukat" a hagyományosan férfiak által uralt sportokban és szurkolásban. De a Swift-mánia odáig fajult, hogy még a tömegközlekedéshez való hozzáállást is elemzik Taylor dalszövegein keresztül. 

A konferencián összehasonlították, hogy mennyit változott az énekesnő hangja az elmúlt 17 évben, az irodalomrajongók számára pedig egy anya-lánya duó költeményeket olvasott fel arról, hogy a társadalom mennyire lenézi a fiatalok és a nők nők érdekeit. A politika-rajongóknak pedig egy akadémikus tartott előadást arról, hogyan használják az ausztrál képviselők a Swiftet, hogy rokonszenvesnek tűnjenek.

A 27 éves Madeline Pentland több mint 30 olyan beszédet talált, amelyben az énekesnő legikonikusabb dalszövegeit idézték. Pentland azt is kiderítette, hogy a férfiak többször idézték az énekesnőt, de inkább politikai támadásra vagy gúnyolódásra használták a dalszövegeket, míg a nők sokkal inkább a vitatémák támogatására. 

Egy másik duó azt vizsgálta, hogy Swift miért vált ennyire az összeesküvések mágnesévé. Az elmúlt napokban például Joe Biden is azzal viccelődött, hogy Swift szerelmi élete is "csak egy összeesküvés része, amelynek célja a Super Bowl manipulálása és az ő újraválasztásának elősegítése."

Aimee-Sophia Lim szingapúri akadémikus - aki azt tanulmányozza, hogy a művésznő hogyan inspirálja a politikai aktivizmust Délkelet-Ázsiában - azt mondja, nagy rajongója az énekesnőnek, de gyakran csalódott Swift "USA-központú, fehér feminizmusa" miatt. "Talán a színesbőrűeknek és a globális délvidékieknek kellene inkább magukért és a közösségeikért kiállniuk... de Taylor elérhetősége tagadhatatlan" - mondta a 23 éves lány a BBC-nek Szingapúrból.

De miért lett ilyen befolyásos az énekesnő?

Hivatkozás másolása

Sabrina a BBC-nek elmondta, hogy szó szerint elmenekült a városból a hétvégén a Swiftposium miatt. Azt mondja, nem tudja felfogni Swift őrült mértékű vonzerejét és befolyását. "Nem értem ezt az egész felhajtást" - fogalmazott. 

Dr. Carroll szerint azonban ez a Swift által felépített, széles körben átélhető márkának köszönhető, és annak az "intenzív kapcsolatnak", amelyet sikerült kialakítania a rajongóival - akik közül sokan úgy érzik, hogy vele együtt nőttek fel. "Taylor egész karrierjét azzal töltötte, hogy a rajongói úgy érezzék, a barátja lehetnének" - mondta a BBC-nek.

A Melbourne-i Egyetem által rendezett tudományos tanácskozáson az emberek Elvishez, Michael Jacksonhoz, Madonnához és Beyoncéhoz hasonlított Swiftet. "Generációjának legnagyobb dalszerzőjének fogják tartani... és minden idők egyik legnagyobb dalszerzőjének is" - fogalmazott Brittany Spanos, a konferencia főszónoka, aki szerint jelenleg Taylor Swift "a legmenőbb dolog a bolygón."

Dr. Carroll arról is beszélt, hogy Swift valóban képes volt egy másik szintre emelni a hírnevét, köszönhetően a széles és hihetetlenül motivált rajongótáborának. "Más művészek hatósugara nem terjed túl a rajongótáborukon. De ez Taylorra már nem igaz" - tette hozzá. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés