Hirdetés

Halálos veszély leselkedik ránk a korán érkező meleg idő miatt

Nap Híre portré Nap Híre

A korábban beköszöntött tavasz miatt idén hamarabb várható a hazánkban újonnan megjelent, veszélyes Hyalomma kullancsok felbukkanása is – írja a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat.

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) Kullancsfigyelő programja négy éve zajlik lakossági bejelentések alapján, célja a Magyarországon nem őshonos Hyalomma kullancsok felkutatása és vizsgálata – írja a Portfolio.

A már februárban beköszöntött tavaszias időjárás miatt viszont idén már korábban is találkozhattunk az őshonos és a behurcolt kullancsfajokkal is

Az elmúlt három év során összesen 14 Hyalomma-egyedet sikerült begyűjteni az ország különböző pontjairól. Ezeknek a vérszívóknak a monitorozása különösen fontos, mivel

számos kórokozót terjeszthetnek, például a krími-kongói vérzéses láz egy típusát, aminek akár 30 százalékos is lehet a halálozási aránya. 

A délről vándormadarak által behurcolt kullancsok a klímaváltozás miatt egyre nagyobb valószínűséggel maradnak életben Magyarországon is.

A Hyalommák több szempontból is különböznek a széleskörűen ismert hazai kullancsfajoktól, ami segíthet a beazonosításukban is: nagyobbak és gyorsabbak a hazai fajoknál, sötét, egyszínű pajzs jellemző rájuk, lábaik pedig látványosan csíkosak. Mindez szabad szemmel is látható.

A 14 beérkezett Hyalomma vizsgálata jelenleg is zajlik, ám szerencsére a már említett krími-kongói vérzéses láz vírusa ez idáig egyik egyedben sem volt kimutatható.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés