Hirdetés

Sokkoló tanulmány: mindent rosszul tudtunk eddig a vízilovakról?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy új tanulmány szerint a vízilovak képesek a levegőbe emelkedni, amikor nagy sebességgel haladnak a szárazföldön.

Ez az első alkalom, hogy a több mint 2000 kilogramm (2,2 tonna) súlyú állatokról, amelyek idejük nagy részét a vízben töltik, megállapították, hogy gyors mozgás közben mind a négy végtagjukat felemelik a talajról - olvasható a brit Királyi Állatorvosi Főiskola (RVC) közleményében.

A kutatók 32 víziló 169 mozgásciklusát bemutató videók elemzése után megállapították, hogy a leggyorsabban mozgó állatok minden egyes lépésük mintegy 15 százalékát a talajról felemelve töltik - írja a CNN.

John Hutchinson, a tanulmány vezető szerzője, az RVC evolúciós biomechanika professzora a CNN-nek elmondta, hogy nagyon keveset tudunk arról, hogyan mozognak a vízilovak a szárazföldön.

"A vízilovak a kirakós játék nagy hiányzó részét képezték" - mondta. "Nagyon nehéz őket tanulmányozni".

Nemcsak sok időt töltenek a vízben, hanem "nagyon agresszívek és veszélyesek", és éjszaka aktívabbak - mondta Hutchinson.

A kutatók által vizsgált videókon a vízilovak hajlamosak voltak gyorsan mozogni, ha valami motiválta őket, például ha egy rivális vízilovat üldöztek, vagy ha oroszlánok vagy orrszarvúak üldözték őket - mondta.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a vízilovak szinte kizárólag vágtáznak - két átlós végtagjukkal egyszerre mozognak egy irányba, majd a másik két átlós végtagjukkal - függetlenül attól, hogy milyen sebességgel mozognak, míg más emlősök, például a lovak a sebességtől függően váltanak sétából a vágtába, a trappba és a galoppba.

"A vízilovak azon nagyon kevés négylábú állatok közé tartoznak, amelyek csak trappolnak" - fogalmazott Hutchinson. "Ez egy nagyon szép felfedezés volt."

Az eredmények segíthetnek a fogságban tartott vízilovak tartási módjának kialakításában, valamint segíthetnek felismerni és nyomon követni, hogy a vízilovak szenvednek-e fizikai problémáktól, mondta Huntchinson.

Az egyik mintavideó, amelyen egy bébi törpe víziló galoppozik, kiindulópontot adott Hutchinsonnak a jövőbeli kutatásokhoz - emelte ki, hozzátéve, szeretné megvizsgálni, hogy a kis vízilovak, például a bébi vízilovak és a bébi törpe vízilovak képesek-e galoppozni, és ha igen, akkor ezt a képességüket akkor veszítik-e el, amikor megnőnek.

A tanulmány szerdán jelent meg a PeerJ című folyóiratban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés