Hirdetés

Már a szomszédban van a rettegett szúnyogfaj: veszélyes betegségeket terjeszt

Nap Híre portré Nap Híre

Szlovákiában azonosították az ázsiai tigrisszúnyogot, amely nagyon veszélyes trópusi betegségeket terjeszt.

A szúnyogfaj egyedeit a helyi tudodmányos akadémia (SAV) kutatói azonosították. A szakemberek által felismert ázsiai tigrisszúnyog – amely többek között a nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vírus, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz, a chikungunya-láz és a zika-vírus hordozójaként ismert – az egyik leginkább aggasztó invazív szúnyogfajnak számít - írja az Infostart. 

A faj Ázsiából kezdte meg világszerte a terjedését, Szlovákiában először 2012-ben, Kassa térségében azonosították, de akkor még nem sikerült tartósan megtelepednie az országban. Az aktuális észlelés Pozsony Főrév (Ruzinov) városrészében történt, ahol egy áttelelő populációt találtak. „Mivel Ruzinov városrészben több észlelés volt, feltételezzük, hogy ott már megtelepedett" – nyilatkozta Viktória Cabanová, az akadémia szúnyogokra szakosodott tudományos munkatársa.

A tigrisszúnyog áprilistól novemberig aktív, de a többi szúnyogfajjal ellentétben nappal. Csípése eléggé fájdalmas és kellemetlen.

Korábban arról is írtunk, hogy megkongatta a vészharangot a WHO, ugyanis világszerte megugrott a maláriás megbetegedések száma az utóbbi években, 2017 óta pedig egyáltalán nem történt előrelépés a kór visszaszorításában. A WHO szerint nemcsak a koronavírus-járvány akadályozta a malária elleni harcot, hanem a klímaváltozás is, ugyanis a kórt terjesztő szúnyogok az emelkedő hőmérséklettel olyan térségekben is elszaporodtak, ahol eddig nem voltak jelen. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés