Hirdetés

Botrány a kéretlen csók körül: ekkor áll bíróság elé a szexuális erőszakkal vádolt spanyol futballvezető

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A bukott spanyol labdarúgó-szövetségi vezető, Luis Rubiales jövő év februárjában áll bíróság elé, amiért kéretlenül megcsókolta a női világbajnokságon győztes Jennifer Hermosót - közölte hétfőn az eljárást felügyelő bíróság.

A 46 éves Rubiales világszerte felháborodást váltott ki azzal, hogy megcsókolta Hermosót az éremátadó ünnepségen, miután Spanyolország legyőzte Angliát, és megnyerte a tavalyi ausztráliai világbajnokságot. Az esetről itt írtunk először, a következményekről pedig itt. Részletesen foglalkoztunk azzal is, hogy Rubiales akár négy évet is kaphat a történtekért.

Két és fél évet kértek rá

Hivatkozás másolása

Májusban egy bíróság úgy döntött, hogy Rubialest a csók miatt szexuális zaklatás vádjával kell bíróság elé állítani, valamint amiatt az állítólagos kényszerítés miatt, amelyet az eset után Hermosóval szemben, hogy a nő azt mondja, hogy a csók közös megegyezéssel történt.

A tárgyalást február 3. és 19. között tartják az Audiencia Nacionalban, az illetékes madridi bíróságon - közölte a bíróság közleményében. Az ügyészek két és fél év börtönbüntetést kértek Luis Rubialesre - egy évet szexuális erőszakért és 18 hónapot kényszerítésért. Az ügyészség emellett a büntetés letöltése után két év próbaidőt is kér Rubialesre, valamint 50 ezer euró kártérítés megfizetését a játékosnak – írja az AFP.

Rubiales ellen egy másik korrupciós ügyben is nyomozás folyik, amely a szövetségnél töltött elnöki időszakát érinti. A volt elnök tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

Nem Rubiales az egyetlen, aki ellen eljárás folyik

Hivatkozás másolása

Rubialies három korábbi munkatársa ellen is eljárás folyik Hermosóra gyakorolt nyomásgyakorlás miatt, ők Jorge Vilda, a spanyol női válogatott volt szövetségi kapitánya (aki ma a marokkói női válogatottat edzi), Albert Luque, a férfi válogatott csapatigazgatója és Ruben Rivera szövetségi marketingfőnök.

A csókra kamerák előtt, élőben került sor, ami széles körű felháborodást váltott ki, és a FIFA azonnal felfüggesztette Rubialest (erre a spanyol szövetség nem volt hajlandó). Rubiales akkoriban "közös megegyezésen alapuló" csókolózásnak minősítette a történteket, de a 34 éves Hermoso szerint nem így volt. A spanyol törvények szerint a nem közös megegyezésen alapuló csók szexuális erőszaknak minősülhet.

Rubiales reagál

Hivatkozás másolása

Rubiales áprilisban a La Sexta spanyol magántelevíziónak azt mondta, hogy nem érti, hogyan lehet a Hermosónak adott csókot szexuális erőszaknak minősíteni, mondván, hogy "nem volt szexuális kontextus". Tagadta azokat a vádakat, hogy ő és más szövetségi tisztségviselők a botrány kirobbanása után nyomást gyakoroltak volna Hermosóra, hogy rá, hogy álljon ki mellette.

"Tiszta a lelkiismeretem, a dolgokat túlságosan felfújták" - mondta Rubiales.

Hermoso szeptemberben pert indított Rubiales ellen, és azt állította a bírónak, hogy mind az Ausztráliából hazafelé tartó repülőúton, mind pedig az azt követő, a Baleár-szigeteken található Ibizán töltött csapatnyaraláson nyomás alá helyezték, hogy nyilvánosan megvédje az elnököt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés