Hirdetés

Áll a bál a csók miatt: a vb-győztes spanyolok bojkottálják a meccseket

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Jennifer Hermoso „nem járult hozzá”, hogy Luis Rubiales megcsókolja, a spanyol játékosok pedig nem hajlandók pályára lépni, amíg a futballszövetség elnöke a helyén marad.

Jennifer Hermoso spanyol válogatott focista azt mondta, nem járult hozzá ahhoz, hogy a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke, Luis Rubiales megcsókolja – illetve több játékos megerősítette, hogy addig nem játszanak a spanyol női válogatottban, amíg el nem távolítják posztjáról a futballszövetség elnökét, írja a BBC.

Rubiales nem volt hajlandó lemondani, miután szájon csókolta a támadó Hermosót, miután a spanyolok Sydneyben megnyerték a női vb-döntőt Anglia ellen.

A spanyol kormány jogi eljárást indított a 46 éves férfi felfüggesztése érdekében, a FIFA pedig fegyelmi eljárást is indított.

A szövetségi kapitány a várakozások ellenére nem mondott le magától, sőt, azt nyilatkozta: nem érdemlem meg ezt a hajtóvadászatot. Sőt, azt nyilatkozta, hogy spontán csók volt, amit adott a játékosnak, ami kölcsönösségen és egyetértésen alapult.

A Pachuca játékosa, Hermoso hosszú nyilatkozatot adott ki a közösségi médiában, amelyben azt mondta: "Szeretném világossá tenni, hogy az a beszélgetés, amelyre Luis Rubiales úr a beszédében hivatkozik, soha nem zajlott le, és mindenekelőtt a csókja nem volt konszenzusos." Hozzátette, a férfi állításai "kategorikusan hamisak, és az általa generált manipulatív kultúra részét képezik".

A nő azt mondta, azért érezte szükségességét, hogy felemelje a szavát az eset után, mert úgy gondolja, hogy senkinek, semmilyen munkában, sportban vagy társadalmi környezetben nem szabadna áldozatává válnia az ilyen típusú, nem beleegyezésen alapuló viselkedésnek. Sebezhetőnek érezte magát - tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy rengeteg hasonló incidenst kell átélniük a játékosoknak, az ominózus csók az utolsó csepp volt a pohárban, aminek élő adásban volt rengeteg szemtanúja. A játékos szerint a hasonló ügyek évek óta a csapat mindennapi életének a részei.

A női világbajnokságot megnyerő spanyol keret mind a 23 tagja aláírta azt a nyilatkozatot, amely azt tartalmazza, hogy leszögezik, azok után, ami a világbajnokságon történt, nem térnek vissza a válogatottba, amíg a futballszövetség elnöke a posztján van. A spanyolok legközelebb szeptember 22-én lépnének pályára Svédország ellen a Nemzetek Ligájában.

A Real Betisben játszó Borja Iglesias korábban azt mondta, nem lép pályára újra a férfi válogatottban, amíg Rubiales a helyén van.

A spanyol kormány arra fogja kérni Rubialest, hogy a lehető leghamarabb adjon magyarázatot a tettére a spanyol bíróság előtt – mondta Victor Francos sportminiszter korábban.

Ha a közigazgatási bíróság úgy ítéli meg, hogy megsértette a hivatásos sportszabályzatot, felfüggeszthetik.

Eközben a FIFA is megvizsgálja, hogy a férfi tettei megsértették-e a fegyelmi kódex 13. cikkét, amely a támadó magatartásra és a fair playre vonatkozik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés