Hirdetés

Sokkoló diagnózist kapott a hatszoros olimpiai bajnok: "hamarosan meg fogok halni"

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A hatszoros olimpiai bajnok kerékpáros Chris Hoy bejelentette, hogy rákja gyógyíthatatlan.

A Sunday Timesnak adott interjújában elmondta, hogy az orvosok azt mondták neki, hogy nagyjából 4 éve van hátra.

A 48 éves skót olimpiai bajnok az év elején hozta nyilvánosságra, hogy rákot diagnosztizáltak nála - írja a BBC.

Korábban nem hozta nyilvánosságra a rák típusát.

A Sunday Timesnak azonban elmondta, hogy elsődlegesen prosztatarákot diagnosztizáltak nála, amely átterjedt a csontjaira - vagyis négyes stádiumban van.

Chris 2004 és 2012 között hat olimpiai aranyérmet nyert - ez a második legtöbb aranyérmet jelenti brit olimpikonok közül Jason Kenny hét aranyérme után.

2013-ban vonult vissza a kerékpározástól, az elmúlt években pedig rendszeresen szakértőként és kommentátorként vett részt a BBC Sport kerékpáros közvetítésében.

Chris a lapnak elmondta, hogy már egy éve tudja, hogy rákja halálos kimenetelű.

Daganatokat fedeztek fel a vállán, a medencéjén, a csípőjén, a gerincén és a bordáján is.

Chris ezt mondta az újságnak:

"Bármennyire is természetellenesnek tűnik, ez a természet. Tudja, mindannyian megszülettünk és mindannyian meghalunk, és ez csak a folyamat része"

Chris hozzátette: "Szívemre esküszöm, az idő nagy részében elég pozitív vagyok, és őszinte boldogsággal tölt el. Ez nagyobb dolog, mint az olimpia. Ez nagyobb, mint bármi más. Ez az élet megbecsüléséről és az öröm megtalálásáról szól.”

Miután a Sunday Times cikke megjelent, az Instagramon közzétett egy üzenetet, amelyben így fogalmazott a sportoló: "A hétvégi hírekben láthattatok néhány cikket az egészségemről, ezért csak meg akartam nyugtatni mindenkit, hogy fittnek, erősnek és pozitívnak érzem magam, és el vagyok ájulva a családom irántam tanúsított szeretetétől és támogatástól. Csak előre!".

Az olimpikon rákját tavaly fedezték fel, miután a vállfájdalmai miatt elvégeztek rajta egy rutinvizsgálat - azt hitte, hogy súlyemelés közben sérült meg az edzőteremben -, és az daganatot mutatott ki.

A sportoló a feleségével, Sarra-val volt, amikor megkapta a halálos diagnózist. A párnak két gyermeke van, Callum és Chloe, akik akkor kilenc és hat évesek voltak.

Közvetlenül azelőtt, hogy Chris daganatát felfedezték, Sarra olyan vizsgálatokon esett át, amelyek később kimutatták, hogy szklerózis multiplexben, egy degeneratív betegségben szenved.

Az edinburgh-i születésű Chris, akit először az E.T. című film híres BMX-jelenetei inspiráltak a kerékpározásra, visszavonulásáig hat olimpiai, 11 világbajnoki és 43 világkupa-győzelmet szerzett.

A kerékpáros először a 2004-es athéni olimpián nyert aranyérmet, majd négy évvel később, 2008-ban Pekingben további három aranyérmet szerzett. A 2012-es londoni olimpián további két aranyérmet nyert.

Tekintélye akkora volt, hogy a 2008-as olimpia záróünnepségén, majd négy évvel később a londoni olimpia nyitóünnepségén is őt választották a brit csapat zászlóvivőjének.

A 2014-es Nemzetközösségi Játékokra Glasgowban épített stadiont az ő tiszteletére nevezték el.

Visszavonulása óta Chris a BBC kerékpáros közvetítésében való közreműködése mellett több gyermekkönyv írója is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés