Hirdetés

Szabadon engedett izraeli túsz: Gázában mindenki terrorista

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A kiszabadult izraeli túsz, Mia Schem megtörte hallgatását, és őszinte interjúban mesélt arról, milyen volt a Hamásznál túsznak lenni.

Mia Schem
Mia Schem Instagram/Mia Schem

A 21 éves Schem 54 napot töltött fogolyként a palesztin enklávéban, miután október 7-én lelőtték és túszul ejtették a dél-izraeli Nova fesztivál mészárlásán, majd november 30-án a tűzszünet és a csere keretében végre szabadon engedték - írja a Daily Mail.

Kiszabadulása óta adott első interjújában azt mondta a Channel 13 izraeli csatornának: "Szerettem volna kivetíteni a valós helyzetet a Gázában élő emberekről, kik is ők valójában, és arról, min mentem keresztül ott."

“Átéltem a holokausztot” - fogalmazott a nő hozzátéve, hogy Gázában mindenki terrorista.

Mia Schem azt állítja, hogy egy civil családnál volt fogságban Gázában. Először furcsa is volt neki, hogy mit keresnek a házban nők és gyerekek.

Mielőtt kiszabadult, egy nyilvánosságra hozott videón arról beszélt, hogy nagyon jók kint az emberek, nagyon kedvesek vele. A videó a címlapokra került, mivel ellentmondásos volt más túszok beszámolóival, akik bántalmazásról számoltak be. Gyanús volt, hogy a fiatal nőt kényszerítették, hogy hazudjon.

Mia Schem azután lett az egyik leghíresebb fogoly, hogy a Hamász a háború első napjaiban róla adott ki egy videót, amiben azt mutatták, hogy a műtét után lábadozik. A lány azt mondta, hogy “minden rendben van”, majd a szabadon bocsátásáért könyörgött. “Sziasztok, Mia Schem vagyok, 21 éves Shohamból. Súlyosan megsérült a kezem, a kórházban egy 3 órás műtéten estem át” - mondta ekkor. “Gondoskodnak rólam, gyógyszert adtak, minden rendben van” - tette hozzá.

Miután kiszabadult, a nagynénje, Vivian Hadar azt mondta a médiának, hogy a lány nagyon vékony és gyenge, és állítólag egy állatorvos műtötte meg a karját, a beavatkozás után pedig nem kapott fizioterápiát sem.

A lányt a Hamász fegyveresei a Nova zenei fesztiválról rabolták el barátjával, a 27 éves Elia Toledanóval együtt. Schem az elrablása előtt egy tetoválószalonban dolgozott.

A 21 éves lány azóta az Instagramon is aktív, és a képek alapján lett új tetoválása is. A lányt azt tetováltatta magára, hogy “Újra fogunk táncolni. 23.10.7.” Ebben a posztjában azt is írja, hogy “soha nem felejtem el 23.10.07-et”. A fájdalom és a félelem, a kemény jelenetek, a barátok, akik nem jönnek vissza és akiket vissza kell hoznunk. De akkor is nyerni fogunk és még fogunk táncolni! - írja.

Mia Schem tetoválása
Mia Schem tetoválása Instagram/Mia Schem

Mintegy 240 túszt hurcoltak el Dél-Izraelből Gázába, amikor a Hamász október 7-én megindította hirtelen támadását Izrael ellen. A támadás során több mint 1200 izraeli meghalt.

A Hamász több mint 100 túszt engedett szabadon egy egyhetes tűzszünet során november végén. December 1-ig összesen 110 túszt engedtek szabadon, csak nőket és gyerekeket. Az azóta eltelt hetekben számos még fogságban lévő halottról számoltak be.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés