Hirdetés

Miért Svájc az „eutanázia-turizmus” kedvelt célpontja?

Morvay Péter portré Morvay Péter

Svájcban 1942 óta legális az aktív euthanázia, az alpesi országba évente több százan utaznak ebből a célból a világ minden részéről.

A napokban megrázó Facebook-posztban írt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász-ügyvéd arról, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, kérve azt, engedélyezzék számára az aktív eutanáziát. 

A jelenlegi szabályozás szerint sem az aktív, sem az úgynevezett passzív halálba segítésre nincs lehetőség Magyarországon, a gyógyíthatatlan betegek csak a terápiás kezelést utasíthatják el.

Több nyugat-európai országban azonban egészen más lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akik maguk akarnak dönteni haláluk időpontjáról. 

Nemrégiben nagy vihart kavart az a jelentés, miszerint Hollandiában egyre több testileg egészséges, mentálisan sérült vagy pszichés betegségben szenvedő fiatal választja az euthanáziát, miután eltörölték annak korhatárát.

A legkisebbek esetében egyértelműen súlyos, gyógyíthatatlan fizikai betegség esetén választhatják ezt az utat, de tizenéves kortól felfelé már autisták és mentális betegek is kérhetik az eutanáziát.

Mint arról beszámoltunk, a Kingston Egyetem jelentése szerint Hollandiában minden ötödik halálba segített ember olyan, aki fizikailag egészséges, és mentális okok miatt szenved.

Az összes eset 21 százalékában mentális okokra hivatkozva végeztek eutanáziát. 

Az áldozatok között a kutatók öt olyan 30 év alatti személyt találtak, akik autizmusra hivatkozva döntöttek úgy, hogy legális eutanáziát kérnek.

Az egyik eset egy autista és borderline személyiségzavarral küzdő holland nő, akiről az orvosok megállapították, hogy betegségei 

„túlságosan megnehezítették” a másokkal való kapcsolatteremtést.

Még megengedőbbek a szabályok Svájcban, ahol külföldi állampolgárok is kérhetik az orvosi segítséggel végrehajtott eutanáziát. 

Az erre vonatkozó szabályok már 1942-ben megszülettek.

Az alpesi országba évente több százan utaznak a világ különböző államaiból azzal a céllal, hogy itt fejezhessék be az életüket.

Természetesen itt is megelőzi egy előzetes folyamat a végső lépést, de ebben sokkal kisebb az orvosi vélemény szerepe.

A jogszabályok nem írják elő az orvosi közreműködést, csak azt tiltják, hogy az euthanáziát végző személy bármilyen személyes haszonra tegyen szert az asszisztálásból. 

További feltétel, hogy az ilyen segítséget kérő személynek saját magának kell beadnia a halálos gyógyszert, 

és rendelkeznie kell döntéshozatali képességgel.

Az eutanázia Svájcban a civil egyesületekhez tartozik
Az eutanázia Svájcban a civil egyesületekhez tartozik Medical Health

Hasonló tevékenységet végez a Svájc francia nyelvű régiójában működő nonprofit EXIT egyesület, amelynek több mint 26.000 tagja van, akik mind szavazati joggal rendelkeznek az éves közgyűlésen. Az éves tagság 40 svájci frank, és bárki jelentkezhet, aki 20 évnél idősebb,   viszont feltétel a svájci lakhely. 

Szintén liberális szabályozás van érvényben Belgiumban, ahol azonban épp a napokban történt egy olyan súlyos visszaélés, ami miatt újra indult a vita az eutanáziáról. 

Mint arról beszámoltunk, az otthonában végeztek eutanáziát egy fiatal daganatos édesanyán, de a beadott vegyszerkoktél nem hatott, a beteg sikoltozni kezdett, végül az ápolók egy párnával fojtották meg a nőt.

A belgiumi ügyészség vizsgálatot kezdett a rosszul sikerült eutanázia ügyében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés