Hirdetés

18+ Elrontották az eutanáziát, borzalom, amit az ápolók utána tettek

Morvay Péter portré Morvay Péter

Belgiumban az otthonában végeztek eutanáziát egy fiatal daganatos édesanyán, de a beadott vegyszerkoktél nem hatott, a beteg sikoltozni kezdett, végül az ápolók egy párnával fojtották meg a nőt.

A belgiumi ügyészség vizsgálatot kezdett a rosszul sikerült eutanázia ügyében.

A borzalmas esetről a Le Soir című brüsszeli lap számolt be. Eszerint a 36 éves Alexina Wattiez kért eutanáziát, miután 2021-ben gyógyíthatatlan rákbetegséget diagnosztizáltak nála.

Az egészségi állapota 2022-ben rohamosan romlani kezdett, ezért megkérte, hogy élettársa, Christophe Stulens intézkedjen arról, hogy az otthonában készülhessenek fel a halálára.

Stulens a Le Soirnak elmondta, hogy a kiválasztott napon este egy orvos és két ápoló ment el hozzájuk. 

Stulens és 15 éves lánya otthon maradtak, hogy elbúcsúzzanak. 

"Rövid éjszakai alvás után egy nővér ébresztett fel, aki közölte velem, hogy Alexina nagyon rosszul van. Elbúcsúztunk tőle, majd kint vártunk a teraszon, amíg beadták a gyógyszereket Wattieznek.

Az euthanáziához ugyanazt a szerkombinációt használják, mint a kivégzésekhez
Az euthanáziához ugyanazt a szerkombinációt használják, mint a kivégzésekhez Le Soir

„Azt gondoltuk, hogy ez egy békés esemény lesz, de borzalmasan alakult."

A hozzátartozók ugyanis sikoltozást hallottak a nő szobájából.

„Felismertem a hangját, majd amikor később bementünk, láttuk, hogy nyitott szemmel és szájjal fekszik az ágyon.”

A boncolás megállapította, hogy Wattiez megfulladt, nem a beadott vegyszerek végeztek vele.

A Le Soir szerint az ápolók állítólag egy párnát használtak arra, hogy megfojtsák.

Stulens beperelte a szervezetet. Mint mondta, ezzel fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy

ilyen eset soha többé ne forduljon elő.

A család ügyvédje élesebben fogalmazott:

„El tudná képzelni, hogy az édesanyja vagy a felesége az életét egy párnával megfojtva végzi? Ilyet senki nem kívánhat az ellenségének sem” - mondta Maître Renaud Molders-Pierre. 

Közben a liège-i ügyészség gyilkosság gyanújával nyomozást indított.

2014-ben Belgium olyan törvényt fogadott el, amely korhatár nélkül engedélyezte a halálos beteg gyermekek számára is az eutanáziát, mindkét szülő beleegyezése esetén. A gyermeknek orvosi felügyelet alatt kellene állnia.

Mint arról beszámoltunk, Hollandiában már egyre több testileg egészséges autistát segítenek halálba, ami komoly vitát váltott ki.

Annak ellenére, hogy Belgium igyekszik minél inkább legalizálni és kiterjeszteni az eutanáziához való hozzáférést, a belga politikusok most elítélik a Wattiezzel történteket.

„Ami történt, az nem eutanázia, mert annak fájdalommentesnek kell lennie” – állítja Jacques Brotchi belga politikus és orvos. 

A Live Action News szerint az ilyen helyzetekben használt gyógyszerek ugyanazok, mint a kivégzéseknél használtak, amelyekről köztudott, hogy időnként kudarcot vallanak.

"A halálbüntetés természetesen nem ugyanaz, mint az orvos által asszisztált halálba segítés. A kivégzés büntetés, az eutanázia a szenvedés enyhítéséről szól. Mégis, mind az eutanázia, mind a kivégzések esetében ugyanazokat a bénító gyógyszereket használják” - mondta Dr. Joel Zivot aneszteziológus a lapnak.

„Ezek a gyógyszerek elég nagy dózisban adva azt jelentik, hogy a beteg egy izmot sem tud mozgatni, nem tudja kifejezni a fájdalom semmilyen külső vagy látható jelét. De ez nem jelenti azt, hogy mentes a szenvedéstől".

Zivot szerint gyakran folyadék tölti meg a beteg tüdejét, így előbb megfullad, mielőtt a teste teljesen lebénulna. 

„Az euthanázia hívei kötelesek elmondani az igazat a folyamat részleteiről. Azoknak, akik így akarnak meghalni, tudniuk kell, hogy 

a végén megfulladhatnak, és nem csak elalszanak.

Több nyugat-európai országgal ellentétben Magyarországon jelenleg nem engedélyezett az aktív eutanázia egyetlen formája sem, a gyógyíthatatlan betegeket kizárólag az ellátás visszautasításának jog illeti meg, bizonyos körülmények fennállása esetén.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés