Hirdetés

Nagy a baj: az elmúlt évtized legsúlyosabb járványa sújtja a méheket

Garai Kitti portré Garai Kitti

A méhkolóniákat az elmúlt évtized legsúlyosabb gyilkos betegségének kitörése sújtja.

A National Bee Unit (NBU) szerint Északkelet-Angliában több mint 30 méhcsaládban találtak amerikai költésrohadást (AFB). 

Az amerikai költésrothadást a fiatal méhlárvákat megfertőző baktériumok okozzák, amelyek aztán a kaptárban terjednek, és a kolónia pusztulásához vezetnek. John Canning, a Clevelandi Méhész Egyesület munkatársa szerint, ha az AFB-t felfedezik, "az egyetlen megoldás a méhcsalád elégetése".

Júniusban 30 költésrothadással fertőzött méhcsaládot találtak egy 10 km-es területen Guisborough közelében - közölte a kormány Állat- és Növényegészségügyi Hivatalának részét képező Nemzeti Méhészeti Egység. Ebben a hónapban pedig már egy másik fertőzött kolóniát is találtak Redcar közelében - írja a BBC

A guisborough-i kitörés a legnagyobb az Egyesült Királyságban 2014 óta, amikor Norfolkban 33 kolóniáról derült ki, hogy fertőzött. Canning elmondta, hogy véleménye szerint a guisborough-i kitörés két méhészetet érintett, amelyek több kaptárt is tartalmaznak.

A tenyésztési betegségnek két típusa van. Az európai költésrothadás gyakrabban fordul elő az Egyesült Királyságban, de Canning szerint a fertőzött kolóniák néha megmenthetők, ha kezelik őket.

Az amerikai költésrothadás azonban halálos ítéletet jelent minden kolónia számára.

"Az AFB-ben valójában olyan spórák vannak, mint a lépfene, amelyek körülbelül 30 évig élhetnek" - mondta Canning. Amint AFB-vel fertőzött méhcsaládot fedeznek fel, a méhészek kötelesek értesíteni az NBU-t.

Az NBU szerint a betegség az 1940-es években jelent meg először az Egyesült Királyságban, de a "fertőzött kolóniák kötelező megsemmisítésére" irányuló politikának köszönhetően az esetek száma az évi több ezerről kevesebb mint 100-ra csökkent. A tanácsadás azonban arra figyelmeztet, hogy az AFB spórái évtizedekig fennmaradhatnak a mézben.

Canning szerint az embereknek nem szabadna a méheket mézzel etetni, mivel abban a fertőzés spórái lehetnek. Hozzátette, hogy a járvány kitörésének felfedezése "aggasztó", de azt jelenti, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés