Hirdetés

Mi történik a Spotify-nál? Páros lábbal rúgják ki az alkalmazottakat

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Spotify körülbelül 1500 alkalmazottat bocsát el a költségek csökkentése érdekében. Idén már harmadszorra „mészárolják le” a cég dolgozóit. Daniel Ek vezérigazgató egyúttal bejelentette azt is hétfőn, hogy a zenei streaming cég jelentős stratégiai változásokon megy majd keresztül a következő időszakban.

„A gazdasági növekedés drámaian lelassult, a tőke pedig drágább lett. A Spotify sem kivétel ez alól” – írta Ek a munkatársaknak a cég honlapján közzétett levelében.

A Spotify változtatásainak célja, hogy a vállalatot hatékonyabbá tegye, visszavezetve azt a startup gyökereihez, miután több tízmillió előfizetőre tett szert, de ez nem tette stabilan nyereségessé – írja a CNN.

Ek elmondta azt is, hogy a cégben vita folyt arról is, hogy jövőre és 2025-ben kisebb létszámleépítéseket hajtsanak végre. „A pénzügyi célkitűzéseink és a jelenlegi működési költségeink közötti szakadékot figyelembe véve azonban úgy döntöttem, hogy egy jelentős intézkedés a költségeink helyesbítésére a legjobb megoldás céljaink eléréshez” – tette hozzá.

Azt is közölte, hogy sok okos, tehetséges és keményen dolgozó ember fog most távozni a cégtől.

Ek elmondta, hogy az érintett alkalmazottakkal még kedden, a nap vége előtt személyes megbeszélésekre kerül sor. Az alkalmazottak átlagosan körülbelül öt hónapos végkielégítést kapnak.

A több mint 9 ezer embert foglalkoztató Spotify több mint 500 alkalmazottat bocsátott el januárban, 200 alkalmazottat pedig júniusban rúgott ki.

A Covid-19 világjárvány idején a nagy technológiai cégek munkaerő-kölcsönzésbe kezdtek, hogy lépést tartsanak a háztartások és a vállalkozások olyan szolgáltatások iránti keresletével, mint az online vásárlás és a videokonferencia. Azóta azonban az infláció és az emelkedő kamatlábak nehezítették a fogyasztói kiadásokat, megszorították az adósság- és részvényfinanszírozás kínálatát, és drágábbá tették azt, aminek következtében sokan jelentős létszámleépítést jelentettek be.

Lemészárolták a Twittert is

Hivatkozás másolása

Az egyik legemlékezetesebb kirúgás-sorozat természetesen a világ leggazdagabb embere, Elon Musk nevéhez fűződik, aki miután megvásárolta a Twittert - amit azóta egyébként már át is nevezett X-re – többezer embert bocsátott el a cégtől. Musk megszabadult a vállalat alkalmazottainak több mint a felétől, ezt követően pedig a teljes igazgatótanácsot feloszlatta, majd menesztette a vállalat biztonsági tanácsát is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés