Hirdetés

Váratlan fordulat: Elon Musk antiszemita vádak miatt perel

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Egy baloldali csoport, a Media Matters azzal vádolja az X-et, hogy szabad teret enged az antiszemita bejegyzéseknek. Elon Musknak elege lett és pert indít.

Elon Musk
Elon Musk

Az Elon Musk tulajdonában lévő X (korábban Twitter) a keresetében azt állítja, hogy a Media Matters for America "manipulált" adatokkal, hogy megpróbálja "megsemmisíteni" a platformot, írja a BBC.

Az Apple, a Disney, valamint az IBM is felfüggesztették a hirdetéseket az X-en, mióta a cég közzétette az elemzését. A per elindítását a Media Matters “zaklatásnak” nevezte.

Az érdekképviselet a múlt héten azt közölte, hogy X-en hirdetések jelentek meg a nácizmust támogató posztok mellett, mint például Hitler-idézetek és a holokauszt tagadása.

A Texasban hétfőn benyújtott keresete azzal érvel, hogy a Media Matters tudatosan és rosszindulatúan helyezett el egymás mellett olyan képeket, hogy neonáci tartalmú posztok és hirdetések vannak egymás mellett, úgy állítva be ezt, mintha az ilyen jellegű tartalom lenne jellemző az oldalon.

"A Media Matters úgy tervezte meg ezeket a képeket, és az ehhez kapcsolódómédiastratégiáját, hogy elűzze a hirdetőket a platformról és megsemmisítse az X Corp-ot” - fűzik hozzá.

Az X továbbá azt állítja, hogy a Comcast, az Oracle és az IBM hirdetéseit egyetlen felhasználó sem látta a Media Matters cikkében szereplő tartalmak mellett.

A Media Matters vádjai nyomán az Európai Bizottság, a Warner Bros Discovery, a Paramount és a Lionsgate is visszafogta a hirdetéseit az X-en.

"Musk messze nem a szólásszabadság szószólója, hanem egy zaklató, aki érdemtelen perekkel fenyegetőzik, hogy megpróbálja elhallgattatni azokat a jelentéseket, amelyek már megerősítést nyertek” - mondta a Media Matters elnöke, Angelo Carusone.

A 2004-ben alapított Media Matters a konzervatív kommentátorokkal és sajtóorgánumokkal szembeni kritikájáról ismert.

Múlt szerdán Musk össztűz alá került, miután válaszolt egy összeesküvés-elméletet megosztó posztra, amelyben a zsidó közösségeket azzal vádolja, hogy gyűlöletet táplálnak a fehérek ellen, és ezt "tényleges igazságnak" nevezte.

A milliárdos Tesla és a SpaceX vállalkozó később tagadta az antiszemitizmust, mondván, hogy megjegyzései nem minden zsidó emberre vonatkoztak, hanem csak bizonyos csoportosulásokra.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés