Hirdetés

Vészesen közelít hazánk felé a rettegett kór, már a határ mellett van

Nap Híre portré Nap Híre

Fontos dolgokra kell figyelnünk, hogy elkerüljük a hazai járványt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról számolt be a honlapján, hogy

október közepén a Magyarországgal határos, horvátországi Eszék-Baranya megyében igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a házisertés-állományokban.

Horvátországban a járvány nyári kezdete óta meghaladta a húszezret a fertőzött állatok száma. A magyar szakemberek továbbra is fenntartják a megerősített járványvédelmi intézkedéseket annak érdekében, hogy minimalizálja a betegség behurcolásának kockázatát.

A közleményben kiemelték azt is, hogy bár a nyáron igen élénk turisztikai forgalom már elcsökkent, ám a Horvátországba látogató magyar lakosság részéről továbbra is elengedhetetlen a fokozott óvatosság.

Ezért arra kérik az utazókat, hogy ne hozzanak haza sertés eredetű húskészítményeket, és kiemelten ügyeljenek arra is, hogy az élelmiszer-hulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

Végül felhívták az emberek figyelmét, hogy a romló járványhelyzet miatt fontos, hogy már a közepes kockázatú déli megyékben is betartsák a sertéstartók a kiemelt járványvédelmi intézkedéseket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés