Hirdetés

Kiderült, nekik őrült nyereség a rekord infláció

Morvay Péter portré Morvay Péter

Lengyelországban már mérséklődött az infláció decemberben, ám ez Magyarországot még távolról sem érinti, de van, aki ezen is nagyot kaszál.

A lengyel adatok szerint a decemberi éves szintű fogyasztói áremelkedés 16,6 százalékra mérséklődött a novemberi 17,5 százalékról – írja a portfolió.

Ahogy Magyarországon, Lengyelországban is a víz-, az áram- és a gázdíj, illetve az üzemanyagár valamint az élelmiszerek drágulnak az átlagot meghaladó mértékben.

Az élelmiszerek az átlagot meghaladó mértékben drágulnak
Az élelmiszerek az átlagot meghaladó mértékben drágulnak

Nálunk decemberben 24,5%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az előző havi 22,5%-os mérték után a KSH friss adatközlése szerint. 

A magyarországi maginfláció 24,8 százalék volt.

A 2023-as kilátások sem derülátók. Az ATV Heti napló által megkérdezett közgazdász szerint „córesz lesz”.

A bajt jelzi, hogy sokan már akciósan sem akarnak (vagy tudnak) vásárolni.

Noha a pénztárcánkon is érezzük és a KSH is hónapról hónapra egyre riasztóbb adatokkal szolgál, egyetlen előnye van: az inflációt követő magyar állampapírokkal komoly bevételre tehetünk szert.

A 14,5 százalékos 2022-es átlagos infláció miatt az inflációt követő kamatozású magyar állampapírok busás kamatot fizetnek majd az idén, sőt jövőre is. A Prémium Magyar Állampapírok akár 16,2, a Babakötvény pedig 17,5 kamatozik a kamatforduló után – írja a Bank360.hu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés