Hirdetés

Egyre jobban sújtja a magyarokat a gyorsuló infláció

Garai Kitti portré Garai Kitti

A GKI Gazdaságkutatója szerint decemberben már 25 százalékra nőhetett az infláció Magyarországon. Miközben hazánkban egyre súlyosabb a helyzet, addig az Unió statisztikai hivatala szerint az eurózónában már csökken az áremelkedés üteme, már most 10 százalék alá mérséklődött. 

Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magyarok: az üzemanyag csak drágul és drágul, az átlagfogyasztás felett már az áram és a fűtés is többe kerül, és bizony ezt egyre inkább megérezzük a pénztárcánkon is. 

Novemberben az Európai Unió legmagasabb inflációját mérték Magyarországon, a GKI Gazdaságkutató szerint pedig decemberben még tovább növekedett. 

Molnár László vezérigazgató szerint a lökést az üzemanyagár-sapka decemberi feloldása adja. Miután a novemberi adat 22,5 százalék környékén volt, a decemberi valószínűleg 25 százalék környékére fog fölugrani a szakértő szerint - írja az RTL.

Megjegyezték, ezzel összemérhető, 20 százalék feletti drágulás csak a balti államokban van. 

Azokban az országokban, ahol eurót használnak, fellélegezhetnek

Hivatkozás másolása

Az Eurostat szerint decemberben az eurót használó országokban összességében már 10 százalék alá csökkent az áremelkedés üteme. 

A GKI szerint a különbségnek több oka lehet: az élelmiszerek például a nyári aszály miatt is jobban drágulnak itthon; de a kormány által kivetett új adók is áremelkedést hoztak.

"A magyar kormány a rezsicsökkentés csökkentésének megvédése érdekében olyan extra adókat vetett ki a kereskedőkre és az egyéb piaci szereplőkre, amelyeknek a kitermelése lehetetlen, tehát magyarul áremelésben fog megjelenni. Ezt látjuk nap mint nap, de az ársapkás termékek is jól láthatóan áremelkedést okoztak” – tette hozzá Molnár László.

Mint azt a Naphíre is megírta, Orbán korábban azt mondta, 2023 végére vár egy számjegyű inflációt Magyarországon. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés