Hirdetés

Nehezen ébred reggel? Itt van 8 tipp, hogy könnyebb legyen

Garai Kitti portré Garai Kitti

Sok embernek okoz nehézséget a reggeli kelés, és ahogy közeledik a tél, ez egyre rosszabb lesz. Dr. Sue Peacock alvás-egészségügyi tanácsadó szerint ebben az időszakban azért kelünk ki nehezebben az ágyból, mert a sötétség miatt a testünk azt hiszi, hogy még éjszaka van. Ráadásul a nehéz kelés az egész napunkat befolyásolhatja, ugyanis hatással lehet a koncentrációra és a hangulatra is. 

"A természetes fény csökkenése hatással lehet a kognitív működésünkre" – magyarázta Peacock, hozzátéve, hogy gyakori panasz a napközbeni éberség és koncentrációs szint csökkenése. És mivel a nap is korábban nyugszik, ezért azt vehetjük észre magunkon, hogy a sötétebb estéken álmosabbak vagyunk. Ennek oka, hogy a szervezünk korábban szabadítja fel az alvást elősegítő hormont, a melatonint. 

Dr. Peacock nyolc módszert is javasolt, hogy könnyebb legyen az élete azoknak, akik küzdenek a keléssel és a napközbeni fáradtsággal a hidegebb idő beköszöntével - írja a Sun

Töltsünk több időt a természetes fényben

Hivatkozás másolása

A szakember elsőként azt javasolta, hogy napközben törekedjünk arra, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, a természetes fényben. Ha a munkahelyünk az asztalhoz köt több órára, akkor pedig próbáljunk meg minél több természetes fényt beengedni a helyiségbe.

Szabályozzuk az alvási ütemtervünket

Hivatkozás másolása

Dr. Peacock szerint a következetesség kulcsfontosságú a testóránk finomhangolásához. Azt tanácsolta, hogy minden nap nagyjából ugyanabban az időben feküdjünk le és ébredjünk fel. Szerinte az is segíthet, ha röviddel az ébresztőóra megszólalása előtt kikelünk az ágyból, ahelyett, hogy visszaszundikálnák vagy az ágyban görgetnénk a telefont.

Bár lehet, hogy ez lenne az utolsó dolog, amit munka előtt vagy munka után szívesen akarunk tenni, azonban egy kis testmozgás csodákra képes: a hangulatunkon és az energiaszintünkön is segíthet. Dr. Peacock szerint már egy rövid séta is megteszi a hatását. 

Legyen rutinja a kikapcsolódásra

Hivatkozás másolása

Jó ötlet olyan rutint kialakítani, amely jelzi a szervezetednek, hogy itt az ideje a pihenésnek és az alvásnak. A szakember szerint próbálkozzunk olyan nyugtató dolgokat csinálni, mint például meleg fürdőt venni, könyvet olvasni vagy relaxációs technikákat gyakorolni. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) azt javasolja, hogy végezzünk néhány légzőgyakorlatot a stressz levezetésére.

Tökéletes alvási környezet kialakítása

Hivatkozás másolása

Győződjünk meg arról, hogy nincs semmi olyan a szobánkban, ami zavarhatna. A szakember szerint legyen hűvös, sötét, csendes a helyiség, ahol aludni térünk. Hozzátette azt is, hogy a kényelmes párnák és matracok is segíthetnek. 

Tisztítsuk meg a szobánkat

Hivatkozás másolása

Az alvásszakértő azt javasolta, hogy rendezzük át a szobánkat, minél több helyet teremtsünk benne, és gondoskodjunk arról, hogy minél több fény jusson be napközben.

Vannak, akik a téli depresszió „áldozatává” válhatnak, ahogy odakint egyre sötétebb és hidegebb lesz. A téli depresszió tünetei a következők lehetnek: 

  • Tartósan rossz hangulat
  • Az érdeklődés elvesztése a szokásos mindennapi tevékenységek iránt
  • Ingerlékenység
  • Kétségbeesés, bűntudat és értéktelenség érzései
  • Napközben letargikus és álmos érzés
  • A szokásosnál hosszabb ideig alszik, és reggel nehezen kel fel
  • Szénhidrátok utáni sóvárgás és súlygyarapodás
  • Koncentrációs nehézségek
  • Csökkenő nemi vágy

Érdemes megfontolni, hogy felkeresünk egy orvost, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon. Dr. Peacock még azt is javasolta, hogy használjunk fényterápiás dobozt ilyen esetekben. Sok közülük a természetes napfényt szimulálja.

Szocializálódás

Hivatkozás másolása

Ha sötétebbek és hidegebbek az esték, sokan kevésbé nyitottak a társasági életre vagy a szabadtéri tevékenységekre. Dr. Peacock szerint érdemes időt szakítani arra, hogy kimozduljunk és lógjunk a barátainkkal, ugyanis ez fokozza a fizikai és a mentális jólétet.

Mint azt a naphire.hu is megírta, már megvan az óraátállítás időpontja. A téli időszámítás kezdete október 29-e, ekkor kell hajnali 3:00 órakor 2:00 órára visszaállítani az órákat, ez azonban még több nehézséget okozhat majd azoknak, akik egyébként is nehezen kelnek fel reggel. 

Mint ismert, az óraátállítás célja, hogy jobban ki tudjuk használni a természetes fényt és hogy energiát spóroljunk meg. Sokan azonban kritizálják az óraátállítást, mondván, hogy napjainkban, amikor az energiatakarékos technológiák egyre elterjedtebbek, már nincs szükség a régi időszámítási módszerekre. A kritikusok azt is felhozzák, hogy az óraátállítás negatív hatással lehet az emberek biológiai órájára, alvási mintáira, és egészségére. Egyes tanulmányok azt is megállapították, hogy az óraátállításnak lehetnek negatív hatásai a mentális egészségre és a balesetek gyakoriságára.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés