Hirdetés

Ezek a világ legrizikósabb munkái, lehet, hogy Ön is súlyos veszélyben van

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy ipari betegségekre specializálódott ügyvédi iroda felfedte, hogy mely munkavállalók vannak leginkább kitéve az asztma kialakulása kockázatának.

Több mint 22 millió amerikai felnőtt szenved asztmában - körülbelül minden 12. embert érinti a betegség. Kedden volt az asztma világnapja, ennek alkalmából a Simpson Millar brit ügyvédi iroda felfedte, hogy mely munkavállalók vannak leginkább kitéve az asztma kialakulásának kockázatára. Szerintük ugyanis bizonyos szakmáknál fokozottan fennáll a foglalkozási asztma kockázata, vagyis amikor a munkahelyen alkalmazott anyagok okozzák a krónikus tüdőbetegséget - írja a New York Post.

Egy 2021-es brazil tanulmány szerint azoknak az embereknek a 16%-a, akiknél felnőttként asztma alakult ki, foglalkozási asztmában szenved, míg a munkahelyi körülmények miatt súlyosbodó munkahelyi asztma előfordulási aránya 21,5%. "A fodrászok például ki lehetnek téve olyan vegyszereknek, mint a perszulfátsók, amelyek a hajszőkítőben találhatók" - mondta Simpson Millar.

A 2022-es kutatás pedig megállapította, hogy a fodrászoknál 20-szor nagyobb a kockázata annak, hogy a perszulfátoknak való kitettség miatt légzőszervi tünetek alakulnak ki.

A kémiai vegyületek "a fodrászok esetében a foglalkozási eredetű nátha és asztma fő okozói, és egyes európai országokban a foglalkozási asztma egyik vezető oka” – jegyezték meg a kutatók.

Kitértek arra is, hogy a  háziállatokkal dolgozó emberek köhögést, légszomjat és zihálást tapasztalhatnak, mivel nagyobb mennyiségű pornak és szőrnek vannak kitéve, és érzékenyek lesznek rá. Az allergiaszezon - ami földrajzi régiónként változik - pedig súlyosbíthatja az orrpanaszokat és az érzékenységet. 

Az Egyesült Államok Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Hivatala foglalkozási asztmára vonatkozó iránymutatásokat fogalmazott meg, amelyek többek között arra szólítják fel a munkaadókat, hogy oktassák ki a munkavállalókat a vegyi anyagok biztonságos kezelésére, és biztosítsanak védőfelszerelést, például maszkot és légzőkészüléket.

Anthony Waddington, a Simpson Millar ipari kárigényekkel foglalkozó részlegének partnere megjegyzi, hogy a brit nyilvános adatok szerint a COVID-19 világjárvány kezdete óta csökkentek a foglalkozási asztmás esetek. A 2017 és 2019 közötti időszakban évente átlagosan 180 új esetet regisztráltak, míg 2020 és 2022 között ez az érték évi 45-re becsülhető. Waddington azonban az esetek számának csökkenését inkább a diagnózis késedelmének és a klinikusok által a világjárvány miatt csökkentett jelentési aránynak tulajdonítja.

Íme 11 szakma, ahol magasabb a kockázata a foglalkozási asztma kialakulásának

Hivatkozás másolása
  • Fodrászok
  • Állatokkal foglalkozó dolgozók
  • Pékek
  • Takarítók
  • Malomüzemek üzemeltetői
  • Fémmunkások
  • Gyógyszeripari dolgozók
  • Vegyipari gyártók
  • Szőnyeggyártók
  • Élelmiszer-előállító munkások
  • Ragasztóanyagokat kezelő szakemberek

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés