Hirdetés

Mi történt? Visszavonják ennek a covid-vakcinának az engedélyét Európában

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az AstraZeneca visszavonja nagy sikerű koronavírus elleni vakcináját, arra hivatkozva, hogy az új oltások sokasága miatt csökkent a kereslet.

A Vaxzevria nevű, az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcina világszerte az egyik legfontosabb Covid-19 vakcina volt, amelyből több mint 3 milliárd adagot adtak ki azóta, hogy az elsőt 2021. január 4-én beadták az Egyesült Királyságban. A vakcina azonban 2023 áprilisa óta nem termel bevételt az AstraZeneca számára - közölte a vállalat.

„Mivel többféle oltóanyagot fejlesztettek ki, többlet van a rendelkezésre álló, sőt, azóta már frissített hatóanyagú vakcinákból. Ez a Vaxzevria iránti kereslet csökkenéséhez vezetett, amelyet már nem gyártanak és nem szállítanak” - áll a CNN-nel megosztott közleményben. 

„Az AstraZeneca ezért úgy döntött, hogy kezdeményezi a Vaxzevria forgalomba hozatali engedélyének visszavonását Európában” - tették hozzá.

Az Európai Gyógyszerügynökség a honlapján szintén bejelentette a visszavonást, ami azt jelenti, hogy a Vaxzevria forgalmazása és értékesítése az Európai Unió országaiban már nem engedélyezett.

Az AstraZeneca közölte, hogy együttműködik más országok szabályozó hatóságaival, hogy „összehangolják a további teendőket”, beleértve a vakcina forgalomba hozatali engedélyének visszavonását ott, ahol a jövőben nem várható kereslet.

„Hihetetlenül büszkék vagyunk a Vaxzevria által játszott szerepre... Erőfeszítéseinket világszerte elismerték a kormányok, és széles körben úgy tekintenek a vakcináinkra, mint a globális világjárvány felszámolásának kritikus elemére” - fogalmazott az AstraZeneca.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés