Hirdetés

Nem vicc! Betiltották a TikTokon elhíresült rament ebben az országban, mert veszélyesen csípős

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Dániában visszahívták a dél-koreai Samyang cég több fűszeres ramen tésztatermékét, méghozzá arra hivatkozva, hogy a bennük lévő kapszaicin megmérgezheti a fogyasztókat.

A Samyang instant ramen termékcsalád három csípős ízét vonták vissza a forgalomból - írja a BBC.

A dán élelmiszer-ügynökség kedden adta ki a visszahívást és a figyelmeztetést, és felszólította a fogyasztókat, hogy ne fogyasszák el a megvásárolt terméket.

A gyártó Samyang szerint azonban az ételek minőségével nincs probléma.

"Úgy tudjuk, hogy a dán élelmiszerhatóság nem minőségi probléma miatt hívta vissza a termékeket, hanem azért, mert túl fűszeresek voltak" - közölte a cég a BBC-nek adott nyilatkozatában. "A termékeket világszerte exportáljuk. De ez az első alkalom, hogy a fenti okból hívták vissza őket".

Azt nem tudni, hogy Dániában konkrét incidensek késztették-e az ottani hatóságokat az intézkedésre.

A dán állategészségügyi és élelmiszerügyi hivatal közölte, úgy értékelte, hogy az egy csomagban lévő kapszaicin szintje "olyan magas, hogy a fogyasztóban akut mérgezés kialakulásának kockázatát jelenti".

"Ha Önnél vannak ilyen termékek, dobja ki őket, vagy vigye vissza abba az üzletbe, ahol vásárolta" - áll a közleményben.

Hangsúlyozták azt is, hogy a gyerekek számára az étel elfogyasztása ártalmas lehet.

A közlemény heves vitát váltott ki az interneten. "Volt egy dán barátom, aki szerint az ízetlen, panírozott garnélarák egy kis őrölt borssal a tetején túl fűszeres. Nem meglepő, hogy szerintük ez a ramen méreg" - olvasható a Reddit r/Korea csoportjának egyik legkedveltebb kommentjében.

A Samyang közben bejelentette, hogy alaposan megvizsgálja a helyi szabályozást, és ezt követően megfelelően reagálnak a dán állam intézkedésére.

Úgy tűnik, hogy a tésztát korábban egyetlen más országban sem hívták vissza, és más biztonsági figyelmeztetést sem adtak ki.

A kapszaicin a chilipaprikában található kémiai vegyület, amely az égető érzést okozza.

Amikor az emberek paprikát esznek, a kapszaicin a nyálba kerül, és a szájban lévő receptorokhoz kötődik.

A Samyang egy jelentős dél-koreai élelmiszergyártó, amely az országban elsőként állított elő instant tésztákat, még az 1960-as években.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés