Hirdetés

Puzsér Róbert iszonyatos haragra gerjedt Orbánék brüsszeli rendezvényének betiltása miatt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A publicista-kritikus a Spirit FM Önkényes mérvadó című műsorában adott hangot véleményének. Szerinte több szempontból is súlyos hiba volt a rendezvénnyel szembeni rendőri akció.

A Naphire.hu is beszámolt róla, hogy a brüsszeli rendőrség vetett véget az a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának, a NatCon-nak, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Suella Braverman volt brit belügyminiszter és Nigel Farage korábbi EP-képviselő, a brexit egyik élharcosa is felszólalt volna.

A történteken Szijjártó Péter és Orbán Viktor is kiakadt. A rendezvénynek otthont adó brüsszeli kerület polgármestere ezzel indokolta a konferencia betiltását.

Belgium liberális miniszterelnöke egyáltalán nem örült a baloldali polgármester döntésének, a belga bíróság pedig megsemmisítette a tiltásról szóló rendelkezést. Az ügyről Orbán Viktor ezt mondta, magán a konferencián pedig ezt.

Puzsér Róbert súlyosan kiakadt a döntés miatt

Hivatkozás másolása

Mintha az illiberálisok rendelték volna meg az Orbán Viktor részvételével rendezett brüsszeli konferencia elleni rendőri intézkedést, olyan szépen alátámasztja azt, amit Brüsszelről, a globalizmusról és azokról a liberálisokról mondtak az elmúlt években, akik csak addig liberálisok, amíg egyetértenek velük – erről beszélt Puzsér Róbert, miután rendőrök csaptak le az Orbán Viktor részvételével megrendezett brüsszeli NatCon konferencia első napjára a kerületi baloldali polgármester utasítására. A döntést a belga bíróság felülbírálta, így a konferencia folytatódhatott. 

Ami történt, az alátámasztja azt, amit Orbán Viktor március 15-én a Múzeum lépcsőjén előadott – folytatta a kritikus, hozzátéve: a részben Moszkva által támogatott európai szélsőjobboldali pártok azt állítják, hogy készülnek elfoglalni Brüsszelt és a globális intézményeket, de azzal, hogy a brüsszeli rendőrség blokád alá veszi ezt a konferenciát és értésükre adja, hogy az elit nem óhajtja itt látni őket, igazolja mindazt, amit mondanak, hogy retteg tőlük a brüsszeli elit és az intézményrendszer, ők pedig a kapuk előtt állnak és az elit leváltására készülnek.

Elitellenesnek hazudott rész-elit?

Hivatkozás másolása

Puzsér Róbert megjegyezte: neki éppen az a baja az emlegetett politikai erőkkel, hogy nem különböznek attól az elittől, amelyet le akarnak váltani. Az elit egy része kiadja magát népnek és azt álltja, hogy ők ostromolják az elitet.

Horváth Oszkár ehhez hozzátette: a polgármester eljárása a bejelentett, legális rendezvény megtiltásáról egyes magyar művházigazgatókéra emlékeztet, akik humoristák estjeit tiltják ki az általuk vezetett intézményekből. Ha ez az eljárás, akkor nem sok minden marad abból a demokratikus etoszból, amit Európa például az oroszoktól akar megvédeni. Puzsér Róbert emlékeztetett rá: egy napon belül kiderült, hogy a jogrend nem áll ki a polgármester önkénye mögött. 

Orbánék győzelme a tiltási kísérlet?

Hivatkozás másolása

Itt a polgármester hozott egy döntést Európa helyett, a belga állam helyett, Brüsszel mint főváros helyett, és jogilag ez nem legitim – folytatta a kritikus. Szerinte a tiltás önkényes volt, majd annak bíróság általi megsemmisítése önkényt és gyengeséget mutatott, és a belga hatóságok végül asszisztáltak a konferencia résztvevőinek triumfálásához.

Ettől Moszkva és a Kreml nem lesz liberális, az európai szélsőjobboldal nem lesz konzervatív, és attól, hogy most az ő szólásszabadságukat próbálták korlátozni, nem lesznek liberálisok – hangsúlyozta Puzsér Róbert, hozzátéve: a tiltással a brüsszeli hatóságok kifejezésre juttatták, hogy a liberalizmus is egy politikai termék, amit ők használnak, de még ennél is nagyobb baj, hogy ez a működés kontraproduktív. Így nem lehet ellehetetleníteni a politikai alternatívát, csak megerősíteni. Ehelyett hitelesen, érvényesen kellene velük vitatkozni és érvelni velük szemben – tette hozzá. Ez a legrosszabb, amit tehettek a brüsszeli hatóságok – húzta alá a kritikus.

Puzsér ezt követően idézte Orbán Viktor szavait a belga rendőrség és az 1988-as magyarországi kommunista rendszer közötti párhuzamokról, és annak a véleményének adott hangot, hogy a belga hatóságok a tiltással nem erőt, hanem gyengeséget mutattak a rendezvények résztvevőivel szemben. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés