Hirdetés

Mutatjuk, ki és miért tiltotta be Orbánék brüsszeli rendezvényét

Nap Híre portré Nap Híre

A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására, és azt írta: nem látják szívesen a szélsőjobboldalt.

Saint-Josse-ten-Noode polgármestere az X-en közzétett üzenetében azt írta: "polgármesteri végzését adtam ki az Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására a közbiztonság garantálása érdekében".

Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben "nem látják szívesen a szélsőjobboldalt" - jelentette ki a polgármester.

Végzésében a polgármester utasítást adott rendőrségi intézkedésre, és ebben azt írta: tekintettel arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, valamint a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók, a rendezvényt nem szabad megtartani.

Indoklásában továbbá hangsúlyozta, a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője - írja az MTI.

Szavai szerint nem kizárható, hogy belgiumi és külföldi szélsőséges csoportok veszélyeztetik a résztvevők testi épségét, információk szerint ugyanis többen érkeztek más országokból ebből a célból. Kiemelte továbbá: a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket.

A rendezvény betiltása továbbá azért is indokolt, mert erőszakos reakciókat válthat ki, és jelentős veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a köznyugalomra - írta.

"A NatCon nevű konferenciát betiltom. A kerületben tilos a rendezvénnyel kapcsolatos bármilyen gyülekezés, beleértve a résztvevőket, szervezőket, ellenzőket"

- fogalmazott. A végzés megsértőire a brüsszeli rendőrség irányadó eljárási szabályzata vonatkozik - tette hozzá végzésében a rendezvénynek helyszínt adó kerület polgármestere.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés