Hirdetés

Az életét félti Putyin kedvenc űrtudósa, aki a Holdnak vezette a Luna-25-öt

Morvay Péter portré Morvay Péter

Néhány nappal azután, hogy katasztrofális eredménnyel zárult az orosz holdmisszió, hirtelen rosszul lett az tudós, akire Putyin elnök a küldetést rábízta.

Mikhail Marov Oroszország egyik legelismertebb fizikusa és csillagásza, aki kulcsszerepet játszott már a Szovjetunió idején is az űrkutatásban.

Mint arról beszámoltunk, a Putyin kiemelt stratégiai célnak jelölte ki az űrkutatást és ezen belül a célt, hogy Oroszország több mint négy évtized után visszatérjen a Holdra. 

Utoljára még Leonyid Brezsnyev idejében, 1976-ban szállt le orosz űrjármű a Holdon, ezért Putyin számára ez a küldetés 24 éves uralmának legfontosabb sikere lett volna.

A Luna-25 misszió azonban kudarcot vallott, miután az űrjármű leszállás helyett fékezhetetlenül csapódott be a Hold felszínébe. 

A 90 éves Marov korábban a Luna-25 küldetést élete munkájának betetőzésének nevezte.

Mikhail Marov a Hold mellett a Vénusz és a Mars kutatásában is vezető szerepet játszott
Mikhail Marov a Hold mellett a Vénusz és a Mars kutatásában is vezető szerepet játszott DY365

A katasztrófát követően azonban sürgette, hogy ne titkolják el a baleset okait, és történjen teljes körű vizsgálat, miért veszítette el Oroszország a vezető szerepet az űrkutatásban.

Igaz, az elmúlt évtizedek a most 65 éves NASA számára sem voltak sikerkorszakok, hiszen miután 11 év alatt embert juttattak a Holdra, 1972 óta amerikai űrhajós sem hagyta el a Föld néhány száz kilométeres körzetét. 

Az okok között az űrtudós rosszullétéről beszámoló The Sun szerint a súlyos korrupció az első számú felelős.

 A Luna-25 kudarca nyomán várhatóan Putyin meneszti azokat, akiket felelősnek tart Oroszország megaláztatásáért – írja a brit lap, amely szerint 

Marov professzor is aggódik a biztonsága felől, 

miután az elmúlt két évben számos rejtélyes haláleset történt kórházba került üzletemberekkel és kormányzati tisztviselőkkel is Oroszországban. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés