Hirdetés

115 éves korában meghalt a legidősebb amerikai ember: ez volt a hosszú életének titka

Garai Kitti portré Garai Kitti

115 éves korában elhunyt a "houstoni Erzsébet királynőként" ismert Elizabeth Francis, ezzel ő lett az Egyesült Államok legidősebb, és a világ harmadik legidősebb embere. Francis azon kevés emberek egyike volt, akit szupercentenáriusként tartanak számon, vagyis aki több mint 110 évig él.

Francis szobájának falait emléklapok, köszöntő oklevelek és bekeretezett születésnapi üdvözlőkártyák borítják, amelyeket többek között Barack Obama korábbi elnök, a Clinton család és mások küldtek, akik évről évre ünnepelték hosszú életét. Politikusok, közösségi tagok és szerettei gyakran látogatták meg Francist houstoni otthonában – mondta unokája és elsődleges gondozója, Ethel Harrison. 

"Imádta ezt. Szerette az embereket" - fogalmazott Harrison a CNN-nek

Halála előtt Francis a történelem 21. legidősebb amerikai személye volt, és az 54. legidősebb ember, aki valaha élt – áll a LongeviQuest nevű globális adatbázisban, amely a világ legidősebb embereit követi nyomon. Francis és testvére, Bertha Johnson történelmet írtak, mint a világ legidősebb összesített életkorú testvérpárja – Johnson 106 éves volt, mielőtt 2011-ben elhunyt.

Amikor az év elején megkérdezték, milyen érzés a legidősebb élő amerikainak lenni, Francis így válaszolt: "Egyszerűen csak élek minden nap!”

Egy ünneplésre méltó élet

Hivatkozás másolása

Francis 1909-ben született a louisianai St. Mary Parishben, és rengeteg mindent megélt élete során. Szemtanúja volt húsz elnök kormányzásának, két világháborúnak, a szegregált társadalomnak és a polgárjogi mozgalomnak – mindezt valós időben élte át. Idén, 115. születésnapján, Barack és Michelle Obama levelet küldött neki, amelyben elismerték hozzájárulásait és azt a történelmet, amelyen keresztül élt.

"Egy évszázad során rendkívüli emlékeket szereztél, és egyedi történeteddel gazdagítottad az amerikai narratívát. Egy olyan generációhoz tartozol, amely képes volt könyörületet és erőt meríteni ahhoz, hogy országunkat átvezesse legnagyobb kihívásainkon és diadalainkon, és bízunk benne, hogy büszkeséget érzel mindazért, amit nagy nemzetünkért tettél" - állt a levélben. 

Francis korán megtapasztalta a veszteséget, amikor édesanyja 1920-ban elhunyt. Ezután Galvestonba, Texasba költöztették, ahol nagynénje nevelte fel. Öt testvére más-más családokhoz került.

1928-ban Francis megszülte egyetlen gyermekét, Dorothy Williamst, és egyedülálló anyaként nevelte fel. Élete mások gondozásával telt, dolgozott templomban, és több mint 20 éven át egy kávézót vezetett a KTRK televíziós csatornánál. Szinte egész életében Houston volt az otthona.

"A nagymamám is gondozó volt. Gondoskodott a testvéreiről és az édesapjáról. Ez része volt az életének” – mondta Harrison.

1999-ben elérkezett az idő, hogy szerettei gondoskodjanak róla. Francis 90 éves korában lánya és unokája otthonába költözött, ahol 25 évet töltött, mielőtt kedden este csendben eltávozott. Harrison élénk és aktív nőként emlékszik nagymamájára, még idősebb korában is. Francis három unokájával, négy dédunokájával és két ükunokájával 112 éves korára is "lelkes résztvevője” volt minden családi eseménynek, amelyen részt vett – mesélte Harrison.

Azok, akik ismerték Francist, hosszú életét gyakran annak tulajdonították, hogy egész életében tartózkodott az alkoholtól és a dohányzástól. Ha őt kérdezték, Francis mindig Istennek tulajdonította hosszú életét. "Csak megköszönöm az Úrnak, hogy itt tartott. Nem volt oka elvenni engem” – mondta az év elején.

Francis számára a hit mindennél fontosabb volt, mesélte unokája. Ez segítette át a nehéz időkön, és ez határozta meg azt is, hogyan bánt másokkal. "Mindig volt nála egy Biblia. "Azt mondta, hogy ez volt az, ami segítette őt ilyen hosszú életet élni" – mesélte Harrison. 

"Ő egy olyan ember volt, aki szerette az embereket, törődött velük. De leginkább az Urat szerette. Azt hiszem, ez volt az, ami őt a legjobban jellemezte" - tette hozzá Harrison. 

Francis lánya most 96 éves, és Harrison szerint jól viseli a veszteséget. Mindenki így van ezzel. "Annyira hálás vagyok, hogy Isten megengedte nekünk, hogy olyan sokáig velünk legyen” – mondta Harrison. "Tudod, nem lehetünk önzők, ha megpróbáljuk őt itt tartani.”

A család november elején tervez ünnepséget Francis életének megünneplésére houstoni otthonának templomában, a Good Hope Missionary Baptist Churchben. Bár Francis a barátai többségét már elvesztette, a szertartáson mindenki ott lesz, aki szerette őt. "Ez nem egy szomorú esemény lesz, hanem egy boldog ünneplés. Az élet ünneplése" - mondta Harrison. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés