Hirdetés

Putyin az űrből készítheti elő az atomcsapást Ukrajna ellen

Morvay Péter portré Morvay Péter

Putyin az Ukrajna elleni atomcsapás előtt kiiktatná az amerikai műholdrendszereket – állítja egy amerikai geopolitikai elemző. 

Brandon J. Weichert szerint az orosz elnöknek meg kell oldania azt, hogy a NATO ne mérhessen azonnal válaszcsapást, ha taktikai atomfegyvert vetne be Ukrajnában.

Ehhez ki kell iktatnia a Föld körül keringő amerikai és NATO műholdakat. Oroszország így „megvakítaná” az amerikai hírszerzést, valamint blokkolni tudná a szövetségesek kommunikációját Ukrajnával. 

Az orosz űrháború potenciális célpontjai a kémműhold-hálózatok, valamint a stratégiai kommunikációs rendszerek, a haditengerészet, sőt még az amerikai nukleáris parancsnoki, irányító és kommunikációs műholdak geoszinkron pályán lévő kritikus fontosságú műholdjai is. 

Ezeknek a kritikus rendszereknek a megsemmisülésével az Egyesült Államok katonai rendszeres összeomlik, legalábbis egy időre – állítja a tanulmány. 

Amennyiben az amerikai nukleáris fegyverek elrettentő ereje meggyengül, Putyinnak nem kell tartania az azonnali megtorlástól, így szabadon bevetheti a tömegpusztító fegyvereit közvetlenül ukrán célpontok ellen, és elérhetné a célul kitűzött győzelmet.

Ez a taktika is hatalmas kockázattal jár – állítja a szakértő, - mert az amerikaiak utólag megtorolhatnák Oroszországot egy ilyen agresszióért, de nem biztos, hogy erre sor kerülne, mert a nyugati szövetség tisztában van azzal, hogy így egy biztos világháborút indítana el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés