Hirdetés

Putyinnak nem kell az euró, elzárta teljesen a gázcsapot

Morvay Péter portré Morvay Péter

A Gazprom orosz gázszolgáltató bejelentette, hogy állítólagos szerződésszegés miatt leállítja a Lettországba irányuló szállításokat.

„A Gazprom leállította a gázszállításokat Lettországba a feltételek megsértése miatt” - közölte a vállalat egy Telegram-posztban. A lépést azzal indokolták, hogy Lettország nem teljesítette a fizetési feltételeket, és nem hajlandó rubellel fizetni a gázszállításokért.

A Gazprom már korábban is leállította vagy csökkentette a szállítást 12 uniós országba, megtorlásul a Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt bevezetett nyugati szankciók miatt. Az orosz gázóriás teljesen elzárta a csapokat Lengyelországba, Bulgáriába, Hollandiába, Finnországba és Dániába, miután az ottani energiavállalatok nem voltak hajlandók teljesíteni a Kreml követelését, hogy a szállításokat rubelben fizessék ki.

Európában pedig egyre inkább tartanak attól, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljesen leállítja a gázszállítást az unió irányába. Az EU energiaügyi miniszterei a héten megállapodtak a téli ellátási hiány esetén kötelező, az egész blokkra kiterjedő gázfogyasztás csökkentésről. A döntéssel szemben egyedül Magyarország emelt vétót.

„Putyin elbizonytalanítási kísérletével szemben európai szolidaritással és egységgel lépünk fel - ez rendkívül fontos” - mondta Robert Habeck német alkancellár a gázadagolási megállapodásról. A megállapodást „erős jelzésnek nevezte Putyin Oroszországa felé: Európa nem hagyja magát megosztani vagy zsarolni”.

Ukrajna felajánlotta, hogy többlet áramszállításokkal segítené ki Európát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés