Hirdetés

Itt a bejelentés: Zelenszkij árammal mentené meg Európát

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Ukrajna lép az orosz gázcsökkentésre

Hivatkozás másolása

Ukrajna hajlandó emelni villamosenergia-exportján az Unióba, hogy így enyhítse az orosz gázszállítások csökkenésével keletkezett hiányt - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij Fotó: MTI

A cél persze kettős, ahogyan arról beszédében az ukrán vezető is mondta. 

"Így nem csak devizát kereshetünk, hanem partnereinket is segíthetjük abban, hogy ellenálljanak az orosz energetikai nyomásnak".   

Úgy látja, Ukrajnát fokozatosan az európai energiabiztonságot garantáló tényezők egyikévé lehet tenni. "Oroszország jelentősen csökkentette az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Európába irányuló gázszállításokat, amit részben villamosenergia-termelésre használnak." 

A német energiafelügyelet jelentése szerint szerdán az Északi Áramlat-1 gázvezetéken szállított mennyiség a kapacitás 20 százalékára csökkent az előző napi 40 százalékról.     

Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna március közepén a háború ellenére is csatlakoztatta hálózatát az európai rendszerhez, és júliusban megkezdte az elektromos áram exportját az EU-ba Románián keresztül.

Az Oroszország indította háború előtt Ukrajna energiaigényét 50 százalékban nukleáris energiával elégítették ki. Az ország emellett az Oroszországból és Fehéroroszországból származó importra is támaszkodott. Ukrán közlések szerint az orosz támadók nemrégiben elfoglalták Ukrajna legnagyobb atomerőművét Enerhodarban, egy vízerőművet a Dnyeper (Dnyipro) folyón és legalább két széntüzelésű erőművet.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés