Hirdetés

Tilalom ide vagy oda, milliók használják titokban a WhatsApp-ot

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az üzenetküldő platform főnöke szerint „több tízmillió” ember használ olyan technikai megoldásokat, amelyekkel titokban hozzáférhet a WhatsApphoz azokban az országokban, ahol az be van tiltva.

„Meglepődne, hányan jöttek rá [erre]” – mondta Will Cathcart a BBC Newsnak.

Sok nyugati alkalmazáshoz hasonlóan a WhatsApp is tiltott Iránban, Észak-Koreában és Szíriában.

A múlt hónapban pedig Kína is csatlakozott azon országok listájához, amelyek megtiltották a felhasználóknak a platform elérését.

Más országok, köztük Katar, Egyiptom, Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek olyan funkciókat korlátoznak, mint a hanghívások.

A WhatsApp azonban a regisztrált telefonszámuknak köszönhetően látja, hol tartózkodnak valójában a felhasználói.

„Rengeteg anekdotikus jelentésünk van arról, hogy az emberek [hol] használják a WhatsAppot, és amit tehetünk, hogy megnézünk néhány olyan országot, ahol blokkolva van [az alkalmazás], és még mindig több tízmillió embert látunk, akik elérhetőek a WhatsAppon” – fogalmazott Cathcart a BBC Newsnak.

„Állítsunk meg valamit”

Hivatkozás másolása

Kína arra is utasította az Apple-t, hogy blokkolja a kínai iPhone-felhasználók számára a WhatsApp letöltését az AppStore-ból, amit Cathcart „szerencsétlennek” nevez – bár az ország sosem tartozott az alkalmazás jelentős piacai közé.

„Ezt a döntést az Apple hozta meg” – mondta, hozzátéve, hogy „nincsenek alternatívák”.

„Úgy értem, ez tényleg egy olyan szituáció, amikor olyan helyzetbe hozták magukat, hogy valóban le tudnak állítani valamit”.

Az Android-felhasználók azonban továbbra is letölthetik a WhatsAppot, méghozzá úgy, hogy könnyen meg tudják kerülni a hivatalos alkalmazásboltokat.

Cathcart szerint a virtuális magánhálózatok (VPN-ek) és a WhatsApp tavaly júniusban indított proxy-szolgáltatása segített abban, hogy a WhatsApp továbbra is elérhető maradjon.

„Feltételezett bűnözők”

Hivatkozás másolása

A WhatsApp és a Signal mellett – mindkettő végponttól végpontig titkosított, így csak a feladó és a címzett olvashatja a tartalmat – Kína betiltotta a Telegramot, és követelte a Threads mikroblog-alkalmazás eltávolítását is.

Cathcart régóta kulcsfontosságúnak tartja a nyugati technológiai platformok sikeres exportját a liberális demokrácia értékeinek terjesztéséhez.

Elismeri azonban, hogy a szabad és nyílt internet nyugati eszméivel együtt ennek ereje is csökkenőben van.

„Nagyon büszkék vagyunk arra a tényre, hogy olyan embereknek biztosítunk biztonságos, a tekintélyelvű kormányok felügyeletétől vagy akár a kormányzati cenzúrától mentes magánjellegű kommunikációt szerte a világon, akik egyébként nem jutnának hozzá”.

„De ez állandó fenyegetés és állandó harc” – hangsúlyozta.

A kínai tulajdonú TikTok nemzetbiztonsági okokból történő esetleges betiltásával az USA most csatlakozott ehhez a harchoz.

Cathcart emellett aggodalmát fejezte ki a kormányok folyamatos – többek között az Egyesült Királyságban tett – lépéseivel kapcsolatban, amelyek a végponttól végpontig terjedő titkosítás betiltására irányulnak, és lehetővé teszik a rendőrség számára, hogy elolvashassa a gyanúsított bűnözők üzeneteit.

„Sajnos nem hiszem, hogy a vita véget ért volna” – emelte ki. „Az embereket érdekli a magánélet, hogy tisztában vannak-e a végponttól végpontig terjedő titkosítással, hogy mi az és hogyan működik”.

„És ez az egyik oka annak, hogy ennyit kellett kommunikálnunk erről, hogy tényleg tisztázzuk, mit jelent és mi forog kockán”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés