Hirdetés

Putyin megkönyörült a németeken, de mi lesz ennek az ára?

Morvay Péter portré Morvay Péter

Újra érkezik gáz az Északi Áramlat I. vezetéken

Hivatkozás másolása

Olaf Scholz már azzal számolt, hogy soha nem indul a gázszállítás. Ez nem így történt, de most Németország Putyin foglya lett.

A Washington Post szerint Putyin „fojtófogást” alkalmaz az európai államokon, különösen Németországon. Az elmúlt hetekben Berlinben attól tartottak, hogy a 10 napos éves karbantartás után sem fogja Oroszország újraindítani a gázszállítást. Néhány napja a Gazpromtól érkező drámai hírek miatt már vészhelyzetet hirdettek. Most nagy a megkönnyebbülés, kissé hasonlóan a magyarországi rezsicsökkentés részletszabályainak a mai bejelentéséhez

Azt azonban még nem tudni, hogy teljesen helyreáll-e a földgáz szállítás. Az Északi Áramlat szóvivője egyelőre csak ennyit közölt:

„Működik”

Az Északi Áramlat I. vezeték útvonala
Az Északi Áramlat I. vezeték útvonala

Németország számára óriási a tét, és ezt az orosz elnök pontosan tudja. Ha a Gazprom a karbantartási szünet előtti kapacitás 40 százalékán folytatja a gázszállításokat, akkor a Kieli Világgazdasági Intézet modelljei szerint Németország épphogy átvészeli a telet hiány nélkül.

Ez az a mennyiség, amely megérkezése esetén nem kell lakossági korlátozásokat bevezetni, magyarul lesz fűtés a német otthonokban. A téli ellátáshoz az is hozzájárul, hogy Németország az év első felében sietett feltölteni gáztartalékait.

Németország a gazdasági szankciók ellenére a háború kezdete óta a szokásosnál több gázt vásárolt Oroszországtól.

A 2023-24-es télre azonban az ideinél lényegesen rosszabb helyzetben indulna. A legrosszabb forgatókönyv szerint, ha Németország nem tud több gázt beszerezni, és nem sikerül megtakarításokat is elérnie, az intézet szerint akár 283 milliárd eurós (113 ezer milliárd forint) gazdasági kár is érheti az országot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés