Hirdetés

A női pszichopaták gyakoribbak, mint gondolnánk

Garai Kitti portré Garai Kitti

A kutatások szerint a férfi pszichopaták körülbelül 6:1 arányban vannak többen, mint a női pszichopaták, de egy brit professzor azt állítja, hogy az arány valójában 1,2:1 - vagyis a női pszichopaták száma akár ötször nagyobb is lehet, mint gondolnánk.

Dr. Clive Boddy, az Anglia Ruskin Egyetem professzora, aki a vállalati pszichopátiára specializálódott, azt állítja, hogy a női pszichopaták a nemi előítéletek miatt maradnak észrevétlenek. "Az emberek általában inkább a férfiaknak tulajdonítanak pszichopata tulajdonságokat, mint a nőknek" - magyarázta Boddy egy nyilatkozatában, írja a New York Post.

"Tehát még akkor is, ha a nők a pszichopátiával kapcsolatos néhány kulcsfontosságú tulajdonságot mutatnak - mint például az őszintétlenség, az álnokság, az ellenségeskedés, az érzéketlenség és az érzelmi mélység hiánya -, mivel ezeket férfi tulajdonságoknak tekintik, előfordulhat, hogy nem címkézik őket pszichopatáknak, még akkor sem, ha valójában azok" - folytatta.

"Ha a női pszichopátia másképp fejeződik ki, akkor a férfi [és] bűnöző pszichopaták megragadására és azonosítására tervezett intézkedések alkalmatlanok lehetnek a női, nem bűnöző pszichopaták azonosítására" - mondta Boddy, hozzátéve, hogy a női pszichopaták manipulatívabbak, mint a férfiak. Jobban használják a csalást és a csábítást, hogy társadalmi és pénzügyi előnyökhöz jussanak. 

"A női pszichopaták inkább a szavakat, mint az erőszakot használják céljaik eléréséhez, ami eltér attól, ahogyan a férfi pszichopaták általában működnek" - osztotta meg Boddy.

Boddy, aki 2005 óta kutatja a pszichopaták munkahelyi hatásait, elmondta, hogy a női pszichopaták be nem azonosítása kihatással van a büntető igazságszolgáltatási rendszerre és a szervezeti vezetésre.

"A női vezetőkről nem lehet automatikusan feltételezni, hogy őszintébbek, gondoskodóbbak és jobban törődnek olyan kérdésekkel, mint a vállalati társadalmi felelősségvállalás" - érvelt.

Korábban írtunk arról is, hogy kik azok a pszichopaták és mit kezdhet velük a társadalom. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés