Hirdetés

Az életükkel játszanak a magyar fiatalok - mindezt tízezer slukkért

Nap Híre portré Nap Híre

Akár nikotin-túltelítettség is lehet a vége.

Komoly - akár életveszélyes - következménye is lehet a nemrégiben népszerűvé vált Poco Barra eldobható elektronikus cigarettának. Ezt igen hoszú ideig lehet használni, ami akár nikotin-túltelítettséget okozhat. Az egyre gyakoribb gondok miatt SZTFH webshopokat blokkol, a NAV árusokra csap le, az NNGYK pedig tájékoztató kampányba kezdett - írja a 24.hu

A fiatalok között rohamosan terjedő - ízesített folyadékkal teli - eszközzel akár 10 ezer slukkot is el lehet szívni. Mivel dohányterméknek számít, így csak a jogszabályilag engedélyezett helyen és módon lehet árusítani.

A lapnak Várdi Katalin pulmonológus-szomnológus azt mondta, a legfontosabb és legijesztőbb információ a Poco Barral kapcsolatban az, hogy gyakorlatilag végtelen ideig lehet szívni, ami nikotin-túltelítettséget okozhat.

Mivel hosszan működik, így egy délután alatt akár egy-, öt- vagy akár tízdoboznyi mennyiséget is el lehet szívni belőle úgy, hogy közben fel sem tűnik a használónak. Ráadásul egy patronban igen nagy a nikotin aránya. A szakemberek szerint a gyártók célja a rászoktatás. Ám a leszoktatás súlyos követkeményekkel jár, a gyerekekben szorongás, depresszió alakulhat ki.

Komoly gond, hogy az eszközben lévő anyag nincs bevizsgálva, azt a gyártó bármikor módosíthatja, és nem tudni a szervezetre gyakorolt hatásáról sem. Az is problémás, hogy a használók bármi mást is tölthetnek bele, amivel akár a tüdejüket is kiégethetik.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés