Hirdetés

Zacher Gábor súlyos figyelmeztetést küldött minden szülőnek

Nap Híre portré Nap Híre

A Naphire.hu is beszámolt a minap a Poco Bar nevű cigarettahelyettesítő termék gyors térhódításáról. 

Arról is írtunk, hogy Magyarországon az Elf Bar és a Poco Bar minden fajtája tiltott. Ennek ellenére, vagy épp ezért rendkívül népszerű mindkét termék, és főleg a fiatalok, a középiskolások körében. A fő baj ezekkel az, hogy egy cigaretta hatóanyagának a sokszorosát tartalmazzák és szinte sosem fogynak ki. A Elf Bar 600-3000 slukk után kifogy, a Poco bar viszont ennek sokszorosát, akár tízezer slukkot is bír. 

Zacher Gábor az ATV Start című műsorának a vendége volt, ahol azt mondta: a Poco Bar voltaképpen az Elf Bar új generációja, csak a technika fejlődésével egész kis méretre le tudnak tömöríteni olyan eszközöket, amelyek nem 600-800-1500, hanem akár 10000 puffot (slukkot) is lehetővé tesznek. Mindez egyes szlovákiai boltokban 8-9000 forintnak megfelelő összegbe kerül, máshol körülbelül 13000 forintot kérnek érte. A feketepiacon 8-10000 forintnyi összegért lehet hozzájutni nagyjából 7000 féle ízben. Magyarországon az Elf Bar és a Poco Bar is illegális, Zacher Gábor szerint addig, amíg valamelyik nagy dohányipari cég nem kezdi el gyártani őket. 

Az elektromos eszközök ártalomcsökkentésként vannak reklámozva – mondta a szakember, hozzátéve: ezekkel az eszközökkel „az a gáz, hogy jók”. Nem büdösek, nem égetik ki az ember ruháját, és nem keletkezik annyi szemét sem utána – főleg akkor nem keletkezne, ha az elhasznált eszközt elektronikai hulladékként gyűjtenék.

Viszont egy dohányos számára valódi ártalomcsökkentést akkor jelentenének ezek az eszközök, ha úgy használnák őket, mint a cigarettát – vagyis másfél óránként 10-12 slukkot szívnának belőlük. Egy ilyen esetben egy 10000 forintos, 10000 slukkot tartalmazó Poco Bar akár egy fél évig is kitartana, miközben a rákkeltő anyagokból csak a hagyományos cigarettával bevitt mennyiség 8-10 százalékát juttatná a szervezetbe. 

A probléma az, hogy nem így használják a dohányosok ezeket az eszközöket, hanem egy 600 slukkot tartalmazó Elf Bart elszívnak 24 óra alatt. Zacher Gábor megoldásnak tartaná, ha ezekbe az eszközökbe beépítenének egy újabb elektronikát, amely letiltaná a fogyasztót 10-15 slukk után és csak egy óra múlva engedélyezné a folytatást. 

Mit tüdőznek le a Poco Bar fogyasztói?

Hivatkozás másolása

Zacher Gábor arra a kérdésre is válaszolt, hogy pontosan milyen anyagot visznek be a szervezetükbe a Poco Bar fogyasztói. 

A beszélgetésből kiderült: van benne polietilén-glikol, amely egy oldószer, amelynek lebontása során tejsav keletkezik, amitől köhöghet az ember. Vannak benne továbbá illat- és ízanyagok, amelyeket szintetikusan állítanak elő, de egy részük a természetben is előfordul és az esetleges mérgező mivoltukról nem áll elegendő adat rendelkezésre. De vannak olyan elektronikus cigaretták, amelyekbe THC-t (a marihuána pszichoaktív hatóanyaga) vagy az ehhez hasonló hatású HHC-t tesznek. Utóbbit egy ideig Szlovákiában automatákból is meg lehetett vásárolni, de magukat a vape-eket mind Szlovákiában, mind Romániában máig árulják – tette hozzá a szakember.

A szülőknek Zacher Gábor azt tanácsolta, hogy tiltás helyett felvilágosítással reagáljanak az újabb és újabb eszközök megjelenésére. A szakember úgy látja: azért vannak nehéz helyzetben a szülők, mert egy tizenéves fiatalra nagyon nehezen hat az érvként, hogy 20-25 év alatt tönkremegy a tüdeje, ráadásul – tette hozzá – a hagyományos cigarettával szemben még azt sem lehet érvként mondani, hogy büdös lesz tőle az ember. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés