Hirdetés

Pfizerrel oltották? Van egy nagyon rossz hírünk

Nap Híre portré Nap Híre

Döbbenetes eredményeket hozott egy friss kutatás, aminek nem igazán örülhetünk. 

Egy friss kutatás eredményei szerint a már korábban COVID-19 ellen beoltott és a vírussal fertőzött személyek esetében az új, frissített vakcinák nem biztosítanak további védelmet - írja a Pénzcentrum. 

A Kyushu Egyetem Egészségügyi Igazgatás és Menedzsment Tanszékének japán szakértői által vezetett tanulmányban, arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az egyéneknél, akik már kaptak legalább két adag Pfizer vagy Moderna vakcinát, a bivalens emlékeztető oltás csak enyhe csökkenést eredményezett a fertőzés elleni védelemben.

A tanulmányban megjegyezték, hogy nem találtak elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, ogy a kétértékű vakcinák hatékonyak lennének a korábban fertőzött, idősebb felnőttek körében. Dr. Jeffrey Klausner, a Dél-kaliforniai Egyetem Keck School of Medicine-jének klinikai professzora az eredmények alapján úgy nyilatkozott, hogy az emlékeztető oltások nagyobb jelentőséggel bírhatnak azok számára, akik még nem estek át korábban a betegségen

A kutatásból az is kiderült, hogy azoknál az oltott egyéneknél, akik még nem rendelkeztek korábbi oltással, az emlékeztető oltás mintegy 18,6%-os védelmet nyújtott. Azonban az összes résztvevő esetében ez a kezdeti hozzáadott védelem csak 0,6%-os volt, ami aztán 26,5%-ra növekedett és 34 nap elteltével 21,7%-ra csökkent.

A vizsgálat ugyanakkor nem fogllakozott a bivalens vakcinák hosszú távú védelmi hatásaival. Amikor bevezetésre kerültek ezek az oltások, az válaszként történt az eredeti vakcinák csökkenő hatékonyságára az újonnan megjelenő variánsokkal szemben. Ezek utódai ma már új monovalens oltások, amelyek specifikusan egyes vírus alváltozatokra irányulnak. 

Az európai vizsgálatok szerint azonban időlegesen erős kezdővédelmet nyújtottak a súlyos megbetegedésektől. 

Ezekkel együtt ezek a tanulmányok rámutatnak arra, hogy milyen fontos lehet a jövőbeli vakcinázási stratégiák kidolgozása során figyelembe venni az egyedi kockázati profilokat és korábbi fertőződéseket.

A naphire.hu írt arról is, a koronavírus vakcinákat a szezonális oltások közé sorolták, így ezzel nagyot változott, hogy ki adathatja be magának.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés