Hirdetés

Ez a betegség úgy támad, hogy észre se vesszük - pedig súlyos is lehet

Nap Híre portré Nap Híre

Fogyókúrázik, mégsem mennek le a kilók? Esetleg hirtelen fogyott sokat? Ez a betegség állhat a háttérben.

A nyakunk elülső részén, a gége előtt elhelyezkedő, alig 1 mm átmérőjű, 2 lebenyes pajzsmirigyünk működési zavarának számos oka lehet: öröklött hajlam, környezeti tényezők, mint a jódhiány, fertőzések, ionizáló sugárzások, vegyianyagok, stresszes életmód, de akár a dohányzás is állhat a háttérben.

Funkció szerint három típust különböztetünk meg: pajzsmirigy alulműködést, túlműködést és „normofunkciót”, amikor szerkezeti elváltozásról beszélünk, de a hormontermelés még nem érintett.

Túlműködés esetén a leginkább jellemző panaszok a fogyás, az izzadás, a szapora szívverés, a ritmuszavarok, az izgatottság, a hasmenés, remegés, valamint az alvászavarok. Alulműködés esetén viszont pont ezeknek az ellenkezője mutatkozik a szervezetben: hízás, száraz bőr, fázékonyság, fáradtság, akár depresszió, székrekedés - írja a Pénzcentrum

Hasonló tünetekkel járnak az autoimmun pajzsmirigybetegségek is, melyek közül a leggyakoribb a Hashimoto thyreoiditis, ami a nyugati országokban élő lakosság 10%-át is érintheti.

Előfordulási aránya a nők körében magasabb, illetve életkorral növekszik. Genetikai és környezeti faktorok egyaránt okozhatják a betegség kialakulását, az autoimmun gyulladás következtében pedig károsodás jön létre a pajzsmirigyben, így okozva tüneteket.

Hogyan előzhetjük meg?

Hivatkozás másolása

Vannak azonban olyan életmódbeli tényezők, melyekre ha odafigyelünk, a pajzsmirigy rendellenes működésének esélye csökkenthető.

Táplálkozásunk során fontos odafigyelni az elegendő vas, jód, szelén, cink, valamint D-vitamin bevitelre. Törekedjünk az étrendi vegyianyagok kerülésére, például ne melegítsünk műanyag edényben ételt, mert a hormonrendszert károsító anyagok szabadulhatnak fel, melyeket endokrin diszruptoroknak nevezünk. Kerüljük a dohányzást. 

"A stresszes életmód káros hatásainak ellensúlyozásával is sokat tudunk tenni az egészségünkért: stresszkezelő technikák elsajátítása az életünk számos területén segíthetnek minket. Így van ez a rendszeres testmozgással és az egészséges testsúly fenntartásával, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni"

– mondta dr. Bartók Róza, a SYNLAB orvosa. Rendszeres sportolással nem csak számos betegséget tudunk megelőzni, de segítségünkre lehet a kívánt testsúly elérésében is. Utóbbira hatással vannak a pajzsmirigy hormonok is, melyek az anyagcsere folyamatok megfelelő működésében alapvető szerepet játszanak. A csökkent pajzsmirigy funkció ezért hízást, a túlműködés pedig fogyást okozhat. Hirtelen testsúlyváltozás esetén ezért érdemes kivizsgáltatni ezeket az okokat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés