Hirdetés

Ez lehet a titok? Ez a diéta meghosszabbíthatja az életünket

Garai Kitti portré Garai Kitti

A hosszú élet kutatói évek óta végeznek olyan vizsgálatokat, amelyek szerint a kalóriakorlátozás meghosszabbítja az életünket.

"Közel 100 éve tudjuk, hogy a kalóriakorlát meghosszabbítja az egészséges élettartamot különböző laboratóriumi állatoknál" - jelentette ki egy kutató még korábban. Egy friss tanulmány azonban rámutat: a kalóriakorlát és az időskor közötti kapcsolat lényegesen összetettebb - írja a New York Post.

"Számos oka van annak, hogy a kalóriakorlátozás miért hosszabbítja meg az emberi élettartamot, és a téma még tanulmányozás alatt áll" - mondta Waylon Hastings, a tanulmány vezető szerzője és posztdoktori kutatója a közleményben. "Az egyik elsődleges mechanizmus, amelyen keresztül az élet meghosszabbodik, a sejtben zajló anyagcserével kapcsolatos" - magyarázta.

A Penn State kutatói két éven át követték a korlátozott kalóriatartalmú diétán lévő embereket. Először úgy tűnt, hogy az öregedési folyamatuk felgyorsult, azonban az első év után ez a folyamat lelassult. A kutatók konkrétan a telomerek (a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok) hosszát vizsgálták mérésként. 

Amikor egy sejtben energia fogy, a folyamatból származó hulladéktermékek oxidatív stresszt okoznak, ami károsíthatja a DNS-t és más módon lebonthatja a sejtet. Amikor azonban a sejtek a kalóriakorlátozás miatt kevesebb energiát fogyasztanak, kevesebb mellékterméket termelnek, és a sejt nem bomlik le olyan gyorsan" - magyarázta Hastings. A sejtek pótlásához a DNS-t újabb sejtekbe kell másolni. A szövött DNS minden egyes szálát egy telomer zárja le, és minden egyes alkalommal, amikor a DNS új sejtek létrehozásához replikálódik, ezek a telomerek rövidülnek. A kutatók a telomerek hosszát hasznosítják a biológiai életkor mérésére.

A kronológiai kor, a stressz és a betegségek mind befolyásolhatják a telomerek hosszát, amik ezek miatt gyorsabban rövidülhetnek. A kutatók azonban most úgy gondolják, hogy az étrenddel való kapcsolat egy kicsit összetettebb. Az új tanulmányban ugyanis kalóriaszegény diétán lévő embereket hasonlítottak össze azokkal, akik nem tartottak kalóriaszegény diétát. Egy év elteltével meglepő tapasztalatok születtek: a telomerek a diétázóknál gyorsabban zsugorodtak, mint a kontrollcsoport esetében. Más szóval úgy tűnt, hogy a kalóriakorlátozás sejtszinten "felgyorsítja" az öregedést - eleinte.

A második évben azonban már mást tapasztaltak. "Feltételeztük, hogy a kalóriaszegényen élők körében a telomerek elvesztése lassabb lesz. Ehelyett azt tapasztaltuk, hogy a diétán lévő emberek először gyorsabban, majd a súlyuk stabilitása után lassabban veszítettek el telomereket" - mondta Idan Shalev, a Penn State egyetem bio-viselkedés-egészségügy docense, aki évek óta végez kutatásokat ezen a területen. 

Shalev szerint az eredmények számos kérdést vetettek fel. Egyrészt két év talán nem elég idő ahhoz, hogy meg lehessen megállapítani, hogy a diéta valóban az öregedés lassítására hatott-e. Más szóval, sokkal több kutatásra lehet szükség ahhoz, hogy véglegesen kimondhassuk, hogy a kalóriák csökkentése hosszabb életet biztosít.

A vizsgálatban résztvevőket 10 év múlva újra ellenőrizni fogják. Korábban egyébként számos más tanulmány is bizonyította a kalóriakorlátozás előnyeit, különösen az élet későbbi szakaszában. A kalóriakorlátozás csökkenti a vérnyomást és az emberek koleszterinszintjét. És általánosságban kimondható az is, hogy a fogyás is segítheti, hogy tovább éljünk. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés