Hirdetés

Riadót fújt a WHO, tonnaszámra hamisítják sokak kedvenc fogyókúrás "csodaszerét"

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális riasztást adott ki a hamis Ozempic-ről - amely az elmúlt években vált igazán népszerűvé, ugyanis sokan a fogyókúrára használják.

A gyógyszert néha "fogyókúrás oltásként" emlegetik annak ellenére, hogy fő célja a 2-es típusú cukorbetegség kezelése.

A WHO szerint a hamisított gyógyszerek veszélyt jelenthetnek az egészségre - adta a BBC.

A szervezet azt tanácsolta az embereknek, hogy a gyógyszert csak biztos forrásokból szerezzék be, például az orvosuknál, ne pedig ismeretlen internetes oldalakon vagy a közösségi médián keresztül.

Az Ozempic hatóanyaga - a szemaglutid - segít a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek szabályozni a vérükben lévő cukor mennyiségét.

A heti rendszerességgel beadott injekció azonban azt is jelzi az agynak, hogy jóllakunk. Így a gyógyszer segít az embereknek a fogyásban azáltal, hogy csökkenti az evés utáni késztetést.

A cukorbetegséggel nem rendelkező emberek is hozzájutottak a gyógyszerhez, mint fogyókúrás szerhez.

Ez azonban azt okozta, hogy hiány alakult ki a gyógyszerből, ezzel pedig rengetegen veszélyeztették a 2-es típusú cukorbetegek életét, emellett piacot teremtett a hamisított gyógyszerek számára is.

A WHO közölte, hogy 2022 óta világszerte nyomon követi a hamis Ozempicről szóló, növekvő számú jelentéseket. A hamis tételeket a hatóságok lefoglalták az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Brazíliában.

Egészségügyi kockázat

Hivatkozás másolása

"[Azt tanácsoljuk] az egészségügyi szakembereknek, a szabályozó hatóságoknak és a lakosságnak, hogy legyenek tisztában ezekkel a hamisított gyógyszer-tételekkel" - mondta Dr. Yukiko Nakatani, a WHO alapvető gyógyszerekért és egészségügyi termékekért felelős főigazgató-helyettese.

A WHO figyelmeztetett, hogy egyes hamis injekciók egyáltalán nem tartalmaznak semaglutidot, sőt akár más szereket, például inzulint is tartalmazhatnak, ami "kiszámíthatatlan" hatásokhoz vezethet.

"Ezek a hamisított termékek káros hatással lehetnek az emberek egészségére"

- hangsúlyozta a WHO.

Az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyelete tavaly októberben lefoglalt egy adag hamis Ozempicet.

A termékek Ausztriában és Németországban működő legális beszállítóktól érkeztek az országba, és a csomagolásuk alapján hitelesnek tűntek.

Dr. Alison Cave, a szervezet biztonsági vezetője elmondta: "A szemaglutid illegálisan kereskedő online beszállítóktól történő vásárlása jelentősen növeli annak kockázatát, hogy olyan termékhez jutunk, amely vagy hamisított, vagy nem engedélyezett az Egyesült Királyságban való használatra".

Elmondta, hogy az ilyen termékek beadása "veszélyeztetheti az egészséget".

Az Ozempic nagyobb erősségű változatát kifejezetten testsúlycsökkentésre fejlesztették ki, és Wegovy néven forgalmazzák.

Ezt az Egyesült Királyságban a súlycsökkentésre szakosodott NHS-klinikákon kínálják a betegek számára.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés