Hirdetés

Rémisztő, mit képes okozni a fogyókúrás "csodaszer", kongatják a vészharangot az orvosok

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Le szeretett volna adni pár kilót, de a sürgősségi osztályon kötött ki a fiatal nő, mert elkezdett vért hányni - mindezt a gyanús körülmények között beszerzett szertől.

A 32 éves Maddy súlyosan megbetegedett, miután az Instagramról származó szemaglutid engedély nélküli változatát használta. A szemaglutid az Ozempic gyógyszer hatóanyaga, amelyet cukorbetegeknek írnak fel az orvosok Magyarországon is, ám egyre elterjedtebb, hogy fogyókúrás szerként használják.

Maddy olyanoktól vette a szert az interneten, akik illegálisan terjesztették azt, de a BBC kinyomozta, hogy több manchesteri és liverpooli szépségszalonban is kínálták a fogyókúrásnak hirdetett szert. 

A fiatal nő az Instagramon keresett egy "gyors megoldást", ami segít neki lefogyni egy számára fontos esemény előtt. Maddy rábukkant a Jordan Parke által vezetett The Lip King nevű cégre. A The Lip King Instagram-oldalát elárasztották a frissen lefogyott nők előtte-utána fotói, és a termékéről áradozó vásárlók szöveges üzeneteinek képernyőfotói.

Egy rövid üzenetváltás és egy 200 fontos banki átutalás után Maddy 10 mg semaglutidot kapott - természetesen orvosi recept nélkül.

Csábító, de veszélyes lehet

Hivatkozás másolása

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a nem szabályozott forrásokból vásárolt gyógyszerek veszélyesek, és potenciálisan mérgező összetevőket is tartalmazhatnak. Az Ozempic gyógyszer iránti kereslet tavaly ugrásszerűen megnőtt, miután a címlapokra került, hogy ez lehet Hollywood titkos fogyókúrás gyógyszere - becenevén a "sovány szuri".

Az egyre nagyobb népszerűségnek köszönhetően megnőtt a súlycsökkentés céljából történő, nem teljesen szabályos felírások száma, ami globális ellátási problémákat okozott, így azok, akiknek tényleg szükségük lett volna rá, nehezebben tudtak hozzájutni. Ezzel az interneten virágzásnak indult a szemaglutid-feketepiac.

A postai úton szállított gyógyszerek általában tűket és két injekciós üveget tartalmaznak - az egyik egy fehér port, a másik folyadékot -, amelyeket össze kell keverni, mielőtt a gyógyszert beinjekciózza a vásárló.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés