Hirdetés

Megszólalt az Országos Vérellátó Szolgálat: "nem befolyásolja a véradást a tigrisszúnyog jelenléte"

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A vérellátó azután adott ki közleményt, hogy a sajtóban megjelent, miszerint egyes budapesti kerületekben és Szegeden az emberek nem adhatnak vért a tigrisszúnyog jelenléte miatt.

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese az ATV Híradó stábjának kiemelte, hogy 

tévesen jelent meg az a hír az elmúlt napokban, miszerint a 16, és 22. kerületben, valamit Szegeden nem lehet vért adni az ázsiai tigrisszúnyog jelenléte miatt. Nagy Sándor tisztázta azt is, hogy aki ezekről a területekről érkezik, egy plusz kérdést kap azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt 30 napban megcsípte-e a különös kinézetű állt.

Önmagában a tigrisszúnyog jelenléte nem befolyásolja a véradást 

- jelentette ki a szakember. A riportból kiderült az is, hogy az OVSZ a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól kap tájékoztatást a nyugat nílusi lázat elkapó, súlyos állapotban lévő betegekről, majd ez alapján azonosítják a területet és, ha olyan helyről érkezik valaki vért adni, ahol előfordul a betegség, azoknak plusz kérdéseket tesznek fel. A szakemberek pedig a válaszok alapján döntenek az egyén alkalmasságáról.

Kiemelték azt is, hogy nincs ok a pánikra, a nyugat nílusi láz 2004 óta jelen van az országban, és évről évre vannak megbetegedések is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés