Hirdetés

Szúnyogok terjesztik a vírust Budapesten, véradási tilalom van

Nap Híre portré Nap Híre

A fertőzés a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat.

Tigrisszúnyogok miatt nem adhatott vért egy XVI. kerületi férfi, azért utasították vissza, mert a lakóhelyén előfordulhat a tigrisszúnyog által is terjesztett nyugat-nílusi vírus - derül ki az RTL Híradóból. A Vérellátó Szolgálat azt közölte, hogy emiatt jelenleg a főváros XVI. és XXII. kerületében, valamint a Szegeden élők nem adhatnak vért. 

Gyöngyösi Imre a Híradónak felidézte: az egyik kérdés, amit kapott, az volt, hogy tartózkodott-e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a XVI. kerületben. A következő pedig, hogy csípte-e meg szúnyog az elmúlt időszakban, erre is kénytelen volt igennel válaszolni. Ekkor az orvos közölte vele, hogy nem adhat vért, menjen vissza 30 nap múlva.

Az ázsiai tigrisszúnyog terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ami már évek óta jelen van Magyarországon. Kurucz Kornélia biológus szerint a véradás tiltásának hátterében az áll, hogy a kórokozót ne adja tovább a véradó. A fertőzés a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. 

Folyamatosan intézkedik a katasztrófavédelem

Hivatkozás másolása

Közben szinte folyamatosan számolunk be mi is arról, hol és mikor gyéríti a szúnyogokat a katasztrófavédelem. Legutóbb arról írtunk, hogy a gyérítéshez használt járművekkel a Duna teljes magyarországi szakaszán találkozni lehet majd, azaz a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, a fővárosban, valamint a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye áradásokkal érintett településein.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés