Hirdetés

Eltűnnek a polcokról a megfázás elleni gyógyszerek

Nap Híre portré Nap Híre

A CVS Health a múlt héten közölte, hogy kivonja a forgalomból a fenilefrint tartalmazó, szájon át szedhető termékeket.

A döntést azután hozták meg, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tanácsadói közölték, hogy szerintük az összetevők szájon át szerve nem oldják a dugulásos orrfolyást. 

Ha tabletta vagy kapszula formájában veszik be, nem jut elég fenilefrin az orrba ahhoz, hogy kitisztítsa azt, hanem nagy része elveszik a gyomorból az orrba vezető út során - állapították meg. Az összetevőt tartalmazó gyógyszerek orrspray formájában is léteznek, ám ezeket nem vizsgálták. 

A fenilefrin az orrban és az orrmelléküregekben lévő erek méretének csökkentésével hat, megkönnyítve ezzel a légzést.

Azt azonban nem részletezék, hogy hány terméket távolítanak el a polcokról. Az viszont biztos, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban rengeteg vény nélküli gyógyszer lehet érintett, melyben megtalálhatók a dekongesztáns összetevők. Ez az egyik összetevője például a Nurofen megfázás és influenza elleni tablettának, a Lemsip tasakoknak és kapszuláknak, valamint a Beechams tablettáinak és kapszuláinak is.

Jelenleg a fenilefrint az FDA hatásosnak ítéli, de ez visszavonható.

A Sun korábban megkérdezte a Gyógyszereket és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökséget (MHRA), hogy tervezik-e a szájon át szedhető fenilefrin hatékonyságának felülvizsgálatát. Dr. Alison Cave, az ügynökség biztonsági főnöke azt mondta: "A betegbiztonság a legfontosabb prioritásunk.

Minden rendelkezésre álló adatot gondosan mérlegelünk minden gyógyszer engedélyezésekor, és az engedélyezést követően továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük valamennyi gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát, hogy biztosítsuk, hogy az előnyök meghaladják a kockázatokat. A fenilefrint tartalmazó termékekkel kapcsolatban nem merültek fel új biztonsági aggályok, és az emberek továbbra is használhatják az utasításoknak megfelelően.”

Nemrégiben lapunk arról is beszámolt, hogy milliárdokat költenek a magyarok gyógyszerekre. Mint írtunk, egy friss kutatásból derült ki, hogy a magyar lakosság több mint hatvan százaléka öt és húszezer forint közötti összeget költ havonta gyógyszerre. A jelentés szerint 2022-ben mintegy 600 milliárd forintot költöttek Magyarországon a betegek vényköteles gyógyszerre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés