Hirdetés

Orbán Viktor kegyetlenül leszedte a keresztvizet Orbán Balázsról

Nap Híre portré Nap Híre

Óriási belpolitikai vihart okozott Orbán Balázs kijelentése az 1956-os magyar forradalomról és Ukrajnáról, most a miniszterelnök is elmondta a véleményét.

Ahogy arról korábban a naphire.hu is beszámolt, Orbán Balázs a Mandiner „Stratégiai Részleg” című műsorában többek között arról is beszélt, hogy az ukránok joga és szuverén döntése, hogy vállalták a háborút, de hozzátette: „ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban adott interjút, ahol elmondta a véleményét a nagy belpolitikai vihart okozó Orbán Balázs-nyilatkozatról is. A miniszterelnök szerint Magyarországon is “már sikerült belekeverni” az ‘56-os forradalom ügyét a háborúról szóló vitába - írja az atv.hu. “Most a politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, ami hiba” - fogalmazott. 

Orbán Viktor a történtek kapcsán elmondta, hogy élesednek a viták, ugyanis közeledünk az amerikai elnökválasztáshoz. "Trump elnök a béke elnöke volt, ő nem indított háborút, a békeszerető emberek azért szurkolnak, hogy a béke embere legyen újra az elnök, a háborúpártiak meg a demokratának" - mondta, majd kiemelte, hogy Magyarországon két oldalra oszlik a vita: "vannak a háborúpártiak, ezek tipikusan a baloldalon található politikusok, és vannak a békepártiak, azok a jobboldaliak, vagy a mi oldalunkon található politikusok."

A miniszterelnök arra is figyelmeztetett, hogy kényes kérdésekben, mint a háború és béke, "nagyon pontosan kell fogalmazni, és semmilyen kétséget nem szabad hagyni a saját álláspontunkat illetően." Példaként hozta fel, hogy a politikai igazgatója félreérthetően fogalmazott, amikor az 1956-os forradalommal kapcsolatban tett kijelentéseket, ami hiba, mert "a mi közösségünk az 1956-os forradalomnak a talajánál, abból nőtt ki." Orbán szerint az 1956-os hősöket nem szabad belekeverni a jelenlegi ukrán-orosz háborúba: "nem szeretném, hogyha az ukrán-orosz háború árnyéka rávetődne az 1956-os szabadságharcosoknak az emlékére."

A kormányfő hangsúlyozta: "ahol nem felejtik el a hősöket, ott új hősök is születhetnek."

Végül kifejezte, hogy bízik vezetőtársaiban: "nincs nekem kétségem egyetlen fideszes vezető politikai nézetei felől sem," és biztos abban, hogy ha szükség lenne rá, "Orbán Balázs is, ha a történelem úgy fordulna, hogy megint harcolni kell a hazáért, akkor ott lesz velünk a Corvin közben."

Óriási botrányt kavartak Orbán Balázs szavai

Hivatkozás másolása

A naphire.hu arról is írt, hogy évtizedes sebeket tépett fel, amit Orbán Balázs az 1956-os magyar forradalomról és Ukrajnáról mondott, és az ellenzéki politikusok brutális kritikákat fogalmaztak meg a politikai igazgatóval szemben.  

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke szerint „Orbán Balázs ezen mondataival lábbal tiporta a magyar alkotmányosság és függetlenség alapjait is. Ilyen ember nem tölthet be közhivatalt a magyar miniszterelnök mellett, távoznia kell még október 23. előtt.”

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke Orbán Viktornak írt nyílt levelet: „Az Ön politikai igazgatója, Orbán Balázs azt nyilatkozta, hogy Magyarország megadná magát, ha megtámadna bennünket Oroszország. A kijelentés azt jelenti, hogy az Ön Kormánya nem őre, hanem elárulója a magyar függetlenségének. Önök nem szabadságharcosok, hanem ellenkezőleg, Önök orosz ügynökök, idegen hatalom zsoldosai, akik bűnös módon bitorolják az ország vezetését. Önnek egyetlen útja maradt ezek után: a távozás útja. Ki nem akarja védeni a hazát, az elárulója annak. Ki pedig árulja azt, az nem lehet miniszterelnök, és sajnálom, hogy ezt kell mondjam: rendes ember se.”

Komjáthi Imre az MSZP ügyvezető társelnöke szerint „Orbán hazaáruló!”

Ungár Péter, az LMP társelnöke pedig azt írta: „Valaki, aki magát a nemzeti oldal képviselőjének tartja ilyet nem állíthat. Minden országnak joga van megvédeni a területét ha támadás éri - így Magyarországnak is. Az egészen döbbenetes, hogy ezt pont egy állítólag patrióta politikus tagadja meg. Felmerül a kérdés: hány megyét, várost, települést adna át Orbán Balázs egy agresszornak? Számoljon be, pontosan mennyi magyar területet tart feláldozhatónak, a miniszterelnök pedig adjon választ, egyetért-e Orbán Balázs szavaival!”

Orbán Balázs a kritikákra úgy reagált, miszerint a háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás. „Magyarország álláspontja világos: nem látjuk értelmét a több mint két és fél éve zajló ukrán-orosz háborúnak, amiben több százezer ember meghalt, több százezer négyzetkilométer terület elveszett és egy ország megsemmisült. Hogy miért? A semmiért. A háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie, illetve diplomáciai úton mielőbb véget kellett volna vetni neki. Mindenki sokkal jobban járt volna. 1956 magyar hőseit ezen mostani magyar állásponttal szembeállítani a külföldi finanszírozású propagandasajtó és a háborúpárti politikusok bevett módszere, amit felháborítónak tartok és minden alkalommal visszautasítok - ahogy az a mostani beszélgetésben is elhangzott! Jó lenne, ha végre vége lenne a háborúnak és a háborúpárti hazudozásnak!

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés