Hirdetés

Botrányos mondatok ‘56-ról: Orbán Balázs beszélgetőpartnere is megszólalt, váratlan dolgot mondott

Nap Híre portré Nap Híre

Az ATV Aktuál című műsorában péntek este Kohán Mátyás, a Mandiner újságírója próbált magyarázatot adni Orbán Balázs ’56-tal kapcsolatos kijelentésére, amely hatalmas felháborodást váltott ki, olyannyira, hogy még Orbán Viktor is hibának nevezte politikai igazgatójának a megjegyzéseit.

"Akárcsak az ország jelentős része, én is értettem, hogy mit akart ezzel Orbán Balázs mondani" - mondta Kohán, arra utalva, hogy a politikai igazgató valójában nem Zelenszkij ukrán elnök háborús döntését hibáztatta, "hogy 2022. február 24-én ahelyett, hogy amerikai repülőre szállt volna és távozott volna Ukrajnából, fölvette a fegyvert". Szerinte a kijelentés célja inkább az volt, hogy Orbán Balázs rávilágítson arra a felelősségre, amely minden kormányt terhel, amikor egy háborús fenyegetés közeledik. 

A Mandiner munkatársa kifejtette, hogy Orbán Balázs két konkrét lehetőséget említett, amelyeket Zelenszkij elnök felhasználhatott volna a háború elkerülésére. Az egyik ilyen lehetőség a 2021 végén érkezett orosz ultimátum, amely bár elfogadhatatlan elemeket tartalmazott, de "tárgyalni lehetett volna róla". A másik opció pedig a 2022 márciusában lezajlott isztambuli béketárgyalások voltak. "Aki szemfüles, az hallotta, hogy Orbán Balázs kettő és fél évet mondott. Kettő és fél évet levonva, 2024 szeptemberében, az 2022 márciusára vezet. Ez az isztambuli békefolyamatnak az időpontja, amit szintén nyugati nyomásra Ukrajna szakított meg" - jelentette ki Kohán, aki szerint ezek a lehetőségek megakadályozhatták volna a háború kitörését.

"Értem, hogy ez egy pontatlan fogalmazás volt, ez teljesen világos. De én ugyanúgy mondom - ahogy nagyon sokan ebben az országban - értettem, hogy mit akart Orbán Balázs mondani, és nem politikai kommunikációs szempontok szerint vágunk műsorokat alapvetően"

- mondta az újságíró és elismerte, könnyű volt Orbán Balázs szavait félreértelmezni, különösen azok számára, akiknek politikai szándékuk volt ebben. "Nyilván, akinek politikai szándéka volt ebben, mint a Fidesz első számú politikai ellenfelének, az megtette, nem volt nehéz félreértelmezni ezt" - hangsúlyozta.

"Szeretném jelezni, hogy ha van valami, amit itt nem gyalázott meg Orbán Balázs, és ha van valami, amit nem tagadott meg, és nem nevezett hibának, az a hősiesség. És az, hogy az ember fogja a fegyvert és védje meg a hazáját, hogyha erre kerül a sor. Amiről szó volt, az a politikusok felelőssége abban, hogy megakadályozzák azt, hogy a hősiességre szükség legyen. [...] A másik feltételezhető probléma az az, hogy kell-e '56-ot bármilyen módon párhuzamba hozni az ukrajnai háborúval, és érdemes lett volna nem párhuzamot okozni, ahogy a miniszterelnök is mondta".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés