Hirdetés

Van, aki örül, másoknak ez maga a pokol: miért viseli meg a szervezetet az óraátállítás?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Megkezdődött a téli időszámítás, és bár ezúttal "jól jártunk" az óraátállítással (egy órával többet eludhattunk), sokan érezhetik úgy, hogy fenekestül felfordult az életük. De mi ennek az oka?

Dr. Rajkumar Dasgupta, a Dél-kaliforniai Egyetem klinikai orvostudományi karának docense szerint nagy hatással van az egészségünkre az óraátállítás. Amíg egyesek örülnek a "lopott" plusz egy órának, mások hasogató fejfájásra panaszkodnak a következő napokban. 

A nyári időszámítás vége általában sokaknál magával hozza az ún. Cluster fejfájást. Az ezzel járó rohamok hat-nyolc héten keresztül minden nap előfordulhatnak, majd egyszer csak maguktól elmúlnak. Az óraátállítás és a Cluster fejfájás közötti kapcsolat az, hogy az agynak az a része, amely a fejfájást is generálja, egyben az a része is, amely a cirkadián ritmusunkat irányítja. Ez a hipotalamuszban található.

Emellett sok migrénben szenvedő ember általában valamilyen alvászavarban szenved, így ebben az időszakban náluk is megnő a fejfájás gyakorisága - mondta a szakember a CNN-nek

Bár az óraállítás jelentéktelen dolognak tűnik, valójában nagyon is beleszólhat a cirkadián ritmusunkba, amelytől az alvás és az ébrenlét egyensúlya függ - magyarázza Dr. Rajkumar Dasgupta. Ugyanígy az is bezavarhat, ha az ember más időzónába utazik.

A nyári időszámítás végével csökken a napfény mennyisége és rövidülnek a napok - ez a változás fokozhatja a szezonális affektív zavarokat, így a depresszió egy olyan típusát, amelyet az évszakok változása és a csökkenő napfény vált ki. Az időszámítás változása nem okoz közvetlenül mentális betegségeket, de mindenképpen megviseli a már meglévő betegségekkel küzdő embereket - figyelmeztet a szakértő.

Hogyan védekezhetünk?

Hivatkozás másolása

Dr. Rajkumar Dasgupta azt javasolja, a téli időszámítás beköszöntével kezdjük apránként átalakítani a napirendünket: a testmozgás, a reggeli kinti időtöltés és a fényterápia hasznos stratégiák lehetnek az őszi és téli időszakban. Az is fontos, hogy ha migrénben szenvedünk, megbizonyosodjunk róla, hogy van otthon abból a gyógyszerből, amit ilyenkor be szoktunk venni.

Ha pedig valaki azt veszi észre, hogy a fejfájása rosszabbodik, nem szűnik, a szokásos gyógyszerek nem hatnak, azonnal keresse fel orvosát

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés