Hirdetés

Elegük van a magyaroknak, 88 százalékuk változást akar

Nap Híre portré Nap Híre

Egy hét múlva, október 29-én lesz az óraátállítás, ami azt jelenti, hogy október 29-én hajnali 3-kor hajnali 2-re kell visszaállítani az órát.

Az óraátállítás azonban évek óta vitatéma. Mint ismert, már az EU-ban is terítéken volt, hogy eltöröljék azt, azonban évek óta tologatják a döntést. A COVID járvány előtt eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást, de a már említett pandémia miatt tovább húzódott a helyzet, így a határidőt kitolták 2024-ig. Azóta pedig az időközben kitört orosz-ukrán háború ismét a határidő eltolása felé irányította a helyzetet. A Pénzcentrum szerint legkorábban 2025-ben van kilátás a következő elnökség ideje alatt, hogy erről a témáról döntsenek az EU-ban.

A portál idén egy kérdőíves kutatásban mérte fel a lakosság hozzáállását a témához. A kérdések között szerepelt természetesen magának az óraátállítás eltörlésének témája, valamint, hogy melyik időzónát preferálnak a válaszadók. De ezek mellett kitértek az egészségre való hatására és az egyéni tapasztalatokra is.

A válaszadók közel 70%-a szerint már el kellett volna törölni, és 18%-a szerint minél előbb el kéne. Tehát a kitöltők nagyjából 88%-a már megvált volna az óraátállítás intézményétől. Azzal kapcsolatban, hogy melyik időzónát preferálnák, már kevésbé látható ilyen egyetértés; 46% szerint a nyárit, míg 35% szerint a télit kéne megtartani.

A lap megjegyzi azt is, hogy az óraátállítás egészségre gyakorolt hatásáról nincsenek egyértelmű tudományos eredmények. Ami biztosan tudható, hogy maga az óraátállítás az emberi szervezet számára valóban megterhelő, és ennek lehetnek negatív egészségügyi következményei. De emellett megjegyzik, hogy megjelenik egy másik szempont is, amely az előzőt ellensúlyozni képes, mégpedig az estébe elnyúló szabadidős programok egészségmegőrző hatása. Ezek mellett bejön szempontként az óraátállítás közlekedési balesetekre gyakorolt hatása, ami ugyan nem közvetlenül tartozik az emberi egészséghez, de közvetve mindenképp az emberi élet és testi épség rombolásának egyik kockázata.

A kutatásban azoban akadtak többen is, akik kifejtették, hogy szerintük nagyon rossz hatással van az egészségre és megterhelő. "Követeljük hogy töröljék el az óra állítást, ne csak beszéljenek róla. Nagyon sok embernek megterhelő ősszel és tavasszal az átállás" - fogalmazott az egyi kitöltő. Egy másik pedig azt írta: "Energiatakarékosság szempontjából már régen nem releváns. A kisgyerekeknél főleg nagy problémát okoz, a gyereket ugyanis nem lehet csak úgy átállítani."

Olyan vélemények is megfogalmazódtak, amelyben a kitöltők támogatják az óraátállásítást. "Szerintem maradjon. Semmilyen rossz hatása nincs, csak a nyafi" - írta a kitöltő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés