Hirdetés

Hiába küzd mindenki a gyűlölt eljárás ellen, vasárnap újra életbe lép

Nap Híre portré Nap Híre

Vasárnap ismét jön az óraátállítás, annak ellenére, hogy gyakorlatilag minden ember egyesével gyűlöli az intézkedést, és még az egészségre is rossz hatással van. 

Az Európai Unióban már évekkel ezelőtt megszületett a döntés arról, hogy ideje lenne eltörölni az óraátállítást. A szakértők szerint egészségügyi szempontból sem lenne előnytelen egy ilyen lépés, és a kormány is támogatná – mégsem történik semmi. Idén március 31-én, vagyis vasárnap kezdődik a nyári időszámítás: 

Az órákat vasárnap hajnali kettőkor állítják előre három órára. 

A mostani óraátállításra annak dacára kerül sor, hogy az Európai Parlament (EP) 2019-ben megszavazta az eltörlését, így ennek értelmében már 2021-ben fel kellett volna hagyni ezzel – írja az Index. Több szakértő is egyetért abban, hogy az óraátállítás nagyon káros lehet az egészségre, mivel utána megnő a szívrohamok és a balestek gyakorisága is. 

Az Egyesült Államokban például az óraátállítást követő hétfőkön nagyjából 24 százalékkal több szívrohamot szoktak jelenteni a kórházak. Ezzel kapcsolatban nemrég Luke O’Neill biokémikus, az ír Trinity College professzora is nyilatkozott egy műsorban. A szakértő azt mondta: egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy néhány nappal az óraátállítás után megnő a szívroham és a sztrók kockázata, mivel az emberek nincsenek szinkronban a biológiai órájukkal.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés