Hirdetés

15 beteget diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázzal Magyarországon a múlt héten - 7 vármegye és a főváros is érintett

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Néhány napja az állítólagos véradási tilalmak miatt jelent meg a hírekben az úgynevezett tirgisszúnyogok elszaporodása, a Naphire.hu megkereste a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, hogy kiderítsük, diagnosztizáltak-e már betegeket a szúnyogok által terjesztett trópusi betegségekkel, és hogy megtudjuk, hogyan védekezhetünk a rovarok ellen.

Több invazív szúnyogfaj is megjelent hazánkban az elmúlt években, köztük az ázsiai tigrisszúnyog is, ami miatt az RTL néhány napja közölt híre szerint nem adhatnak vért azok, akik Szegeden, vagy a főváros XVI. és XXII. kerületében élnek. Azért utasították vissza őket, mert ezeken a helyeken előfordulhat a tigrisszúnyog által is terjesztett nyugat-nílusi vírus. A területi alapú véradási tilalomról szóló hírt az ATV Híradójának cáfolta az Országos Vérellátó Szolgálat. 

Vannak hazai fertőzöttek

A Naphire.hu megkereste a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), hogy megtudjuk, vannak-e információik arról, hogy bárki is elkapta-e már hazánkban a vírust. A válaszukból kiderült: igen.

“A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az elmúlt időszakban a járványügyi jelentőrendszeren keresztül szerzett tudomást több Nyugat-nílusi láz megbetegedésről. A Nyugat-nílusi láz hazánkban minden évben szezonálisan (június-november) előforduló szúnyogok által terjesztett betegség. Az ázsiai tigrisszúnyog képes a Nyugat-nílusi láz terjesztésére is, de annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok, mint például a dalos szúnyog, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták már a vírust” - írta a Naphire.hu-nak az NNGYK.

Ilyen tünetekkel jár a nyugat-nílusi láz

Az ázsiai tigrisszúnyog főleg a dengue-, Chikungunya és Zika vírus terjesztésért felelős. Magyarországon ezidáig kizárólag behurcolt fertőzések fordultak elő. Ezekben az esetekben a betegek a panaszok jelentkezése előtt olyan területen jártak, amelyek erősen érintettek voltak a megnevezett vírusok által. “A Nyugat-nílusi vírussal fertőzött személyek legtöbbjénél a fertőzés tünetmentesen zajlik, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Bizonyos esetekben idegrendszeri tünetek léphetnek fel, melyek leggyakrabban idős embereket érinthetnek” - írta a népegészségügyi központ. 

“A fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. A szervdonációval és vérátömlesztéssel történő terjedés megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák. A véradással kapcsolatos EU-s irányelv 2004 óta kimondja a véradók kizárására vonatkozó kötelezettséget, ha olyan területen tartózkodtak, ahol a Nyugat-nílusi vírus helyi fertőzésének kockázata fennáll” - írta a NNGYK. Hozzátették: ennek követése érdekében az NNGYK és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) között a Nyugat-nílusi láz szezonjában (június-november) folyamatos a kommunikáció.

Ezek a vármegyék érintettek

A NNGYK a Naphire.hu-nak küldött válaszaiból az is kiderült, csak múlt héten több mint egy tucat beteget találtak az országban. “A 34. héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 15 fő (14 hazai és 1 importált). A betegek többsége a 60 vagy annál idősebb korcsoportba tartozik, és többségüknél idegrendszeri tünetek miatt került sor a Nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatok elvégzésére. Nyolc vármegye területéről diagnosztizálták a 14 hazai beteget: Bács-Kiskun, Budapest, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna vármegye” - közölték megkeresésünkre. Majd azt is elárulták, mi mindenre hívják fel a lakosság figyelmét, hogy elkerülhessék a csípést és az esetleges megfertőződéseket.

“Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen. Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruházatot, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet. Ha szabadban tartózkodnak használjanak a bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket. A szabadban használjanak füstképző ún. szúnyogirtó „spirált” illetve lámpaolajat, melyeknek riasztó hatása van a szúnyogokra nézve.  Zárt térben a legfontosabb a nyílászárók felszerelése rovarhálóval, mely biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval, vagy aeroszollal irthatják őket” - közölte a hatóság.

Ugyanakkor figyelmeztetnek: “Mivel a szúnyogfajok egy része nem kötődik a természetes vizes élőhelyhez, hanem a házkörüli edényekben, hulladékban, árkokban felgyűlt esővízben városi környezetben is sikeresen kifejlődik. Ezek a szúnyogok esős időjárást követően országszerte, tájegységtől függetlenül megjelenhetnek a településeken. A településeken fejlődő szúnyogok ártalmának visszaszorítását hosszú távon csak a lakosság szemléletformálása, aktív együttműködése segítheti elő. Ezért kiemelten fontos, hogy szüntessék meg a kertben, az udvaron előforduló olyan vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik” - írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés