Hirdetés

Súlyos állítás: ez az ember a felelős Novák Katalin botrányáért

Nap Híre portré Nap Híre

Az utóbbi napokban hatalmas a felháborodás a köztársasági elnök kegyelmi döntése miatt. A szakértő úgy látja: politikai értelemben magyarázatra szorul minden kegyelmi ügy, ugyanakkor a döntést esetleg indokló személyes, egészségügyi adatot a köztársasági elnök nem, csak az érintett hozhatja nyilvánosságra.

Ahogy a Naphire.hu is beszámolt róla, óriási a botrány Novák Katalin körül a kegyelmi döntése miatt. A köztársasági elnöktől kegyelmet kapott az a férfi, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltusolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. A hír után az ellenzék is akcióba lendült, a DK például először levélben tájékoztatta Ferenc pápát arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Őszentsége tavaly áprilisi, magyarországi látogatására hivatkozva adott elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. Majd később a párt bejelentette, hogy méltatlansági eljárást kezdeményeznek Novák Katalin köztársasági elnök ellen. 

Novák Katalin az ATV kérdésére, miszerint megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, azt válaszolta: a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején. Hangsúlyozta: az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúja, ami rengeteg valótlan állítást tartalmaz. Minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, és ő az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni. 

Szakértő: a kegyelem felülírja a törvényt és az igazságosságot is

Hivatkozás másolása

Hack Péter egyetemi tanár, az ELTE büntetőjogi és büntetőeljárásjogi tanszékének vezetője az ATV Start című műsorában most arról beszélt: a kegyelem felülírja a törvényt és az igazságosságot is, hiszen a kegyelemmel nem felmentést ad az államfő, hanem annak ellenére mentesíti bűncselekménye következménye alól az elítéltet, hogy a bíróság bűnösnek találta. 

Politikai értelemben magyarázatra szorul minden kegyelmi ügy – mondta az egyetemi tanár. Ugyanakkor a döntést esetleg indokló személyes, egészségügyi adatot a köztársasági elnök nem, csak az érintett hozhatja nyilvánosságra – hangzott el. 

Az előírás az, hogy az elnök csak miniszteri ellenjegyzéssel adhat kegyelmet, és ez a valódi politikai felelősséget a miniszterre helyezi – hangsúlyozta a tanszékvezető, aki szerint bár jogilag egyikük sem köteles magyarázatot adni, mind Varga Judit egykori miniszter, mind Novák Katalin köztársasági elnök súlyos politikai árat fizet azért, hogy nincs megnyugtató magyarázat a történtekre. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés