Hirdetés

Újra támad Magyarországon a szörnyű kór: itt a hatóság figyelmeztetése

Nap Híre portré Nap Híre

Kötelező jelenteni, ha felüti a fejét valahol a fertőzés.

Korábban többször is írtunk arról, hogy több invazív szúnyogfaj is megjelent hazánkban az elmúlt években, köztük az ázsiai tigrisszúnyog is, amely trópusi betegségeket terjeszt. Mint azt a Naphire.hu megtudta, hazánkban is van, aki elkapta a nyugat-nílusi vírust, ami miatt sőt, szeptember elejére már 10 vármegye is érintett volt. 

Most a Nébih azt közölte, augusztus közepe óta 12 lóban és egy elhullott gólyában igazolták a nyugat-nílusi láz vírusát. A betegséget terjesztő szúnyogok életciklusát és az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve késő őszig kell számolni a betegség hazai jelenlétével. 

A Nébih felhívja a lótartók figyelmét a megelőző védőoltás fontosságára, továbbá az állategészségügyi előírások betartásának szükségességére, ugyanis a betegség az állat pusztulásához is vezethet.

A nyugat-nílusi láz a többi EU tagállam és a nemzetközi világszervezet, a WOAH felé jelentésre kötelezett állatbetegség. Az állatbetegség tüneteit észlelő állattartó köteles az állatorvost értesíteni, az állatorvos a betegség gyanúja esetén megfelelő mintát vesz, és a laborvizsgálat tudja igazolni a gyanút. A Nébih a lótartókat – a késő őszig tartó időszakban – arra kéri, hogy fokozott figyelemmel legyenek, a betegség tüneteinek felmerülése esetén haladéktalanul értesítsék állatorvosukat. 

Idén augusztus közepe óta már 9 vármegyében (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád; Hajdú-Bihar, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna) diagnosztizálták a betegséget állatokban. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés